:

Lépéskényszerbe kerülnek az újlakás-piac szereplői a csok plusz miatt

Jelentősen nőtt az eladó lakóingatlanok iránt az idei év elején, részben az új lakástámogatásoknak köszönhetően. Ez lépéskényszerbe hozza az új építésű ingatlanok eladóit.

A használt lakások iránti kereslet 11 százalékkal nőtt az év első hetében, míg az új építésűek esetében 48 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor az érdeklődőknek csak az 5 százaléka keres új építésű lakóingatlant – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Több ebből A pornó és az AI: Nem akarok ebben részt venni, de mégis a részévé tettek Friss adatok: rendesen alultervezte a kormány a 2023-as költségvetést

Az új lakásokhoz képest a használt ingatlanok már 35-40 százalékkal olcsóbbak.

Budapesten a használt lakások átlagos négyzetméterára 955 ezer forint, vármegyeszékhelyeken 592 ezer forint az átlag, az újaké a fővárosban 1,3 millió forintnál jár, vármegyeszékhelyeken 844 ezer forintnál.

Az új építésű ingatlanok eladóit lépéskényszerbe hozza a csok plusz, mert a beruházóknak árak szintjén is versenyképes új lakásokat kell kínálni a vevőknek. A támogatást ugyanis tetszőlegesen használhatják fel az igénylők új vagy használt lakások vásárlására.

Az árelőny miatt viszont a támogatás nagyobb része a használt lakások piacán landolhat.

Így változtak az árak

A 2024 elején felfutó kereslet eredményeként a múlt év során bekövetkezett pár százalékos árcsökkenés a fővárosi használt lakásoknál eltűnt. A fővárosi új lakásoknál azonban másként alakultak az árak: a jelenlegi, alig több mint 1,31 millió forintos szint enyhe drágulást jelent az egy évvel korábbi 1,29 millióhoz képest, egyúttal stagnálást jelent a két hónappal ezelőtti árakhoz képest.

A vármegyeszékhelyeken minimális drágulás következett be: a használt lakások négyzetméterára átlagban 592 ezer forintot tett ki január elején, szemben a novemberi 588 ezer forinttal, illetve a múlt év elején látott 582 ezer forinttal. Közben a vármegyeszékhelyeken eladásra kínált új építésű lakóingatlanok átlagára lényegében nem változott, 844 ezer forintnál jár.

The post Lépéskényszerbe kerülnek az újlakás-piac szereplői a csok plusz miatt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés