:

Lázár: megszűnik a Budapest Bérlet

Minden bérlettípus megszűnik márciustól a MÁV és a Volán járatain, megszűnik a Budapest bérlet is, csak az ország- és vármegyebérlet marad. A kedvezményrendszer átalakul. Ezekről számolt be Lázár János Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján kedden.

A Budapest-bérlettel kapcsolatban arról beszélt, hogy ők a fővárosra vártak, hogy aláírják a megállapodást, de ez nem történt meg. Hozzátette: a fővárosnak fizetnie kell, jelenleg tartoznak, így nem tudtak megállapodni. Lázár új ajánlatot tett a hvg tudósítása szerint:

a minisztérium elfogadja azt, hogy a MÁV és a Volán járatain lehet használni a Budapest-bérletet, cserébe fogadja el a BKK is az ország- és vármegyebérleteket.

Bérletreform jön

Első lépésként megvalósítják majd a bérletreformot: ez azt jelenti, hogy az ország- és vármegyebérleten kívül minden más bérletet megszüntetnek március 1-től. Emellett bevezetnek két új jegyet:

a vármegye 24-et, ami 990 forintba kerül majd, a Magyarország 24-et, ami pedig 4990 forint lesz.

„Budapest ügyében vártunk eddig, abban bíztunk, hogy a főváros aláírja a megállapodást, de a kormányzati tarifareform-ötletek Budapest nélkül valósulnak meg” – mondta Lázár.

A változások lényege, hogy minden bérletet megszüntetnek a vármegye és országbérleteken túl márciustól.

Kedvezményrendszer

Lesz viszont kedvezményes napijegy. Jelentősen átalakul Lázár bejelentése szerint a kedvezmények rendszere is. Megszűnnek például a különleges, kedvezményre jogosító igazolványok is – írja a hvg.

A 14 év alattiaknak és 65 év felettieknek díjmentes lesz a közösségi közlekedés. Lázár állítása szerint a kormány nem akarja szivatni sem a főpolgármestert, sem a budapestieket, de „ha a főpolgármester elbambul, a kormány nem tudja elvégezni helyette a melót, amúgy pedig Budapesten sincs ingyen ebéd”.

Marha egyszerű ajánlat

Lázár ugyanakkor a sajtótájékoztatón tett egy “marha egyszerű, új ajánlatot” Karácsony Gergelynek, mely március elsejéig áll.

Ennek lényege, hogy a kormány elfogadja a Budapest-bérleteket a MÁV és a Volán járatain Budapest határain belül, viszont cserébe fogadja el a főváros Budapesten a vármegye és országbérleteket a BKK járatain.

Nem derült ki egyértelműen, hogy ez csak márciusig működne, utána mindenféle bérletet úgyis megszüntetnének.

The post Lázár: megszűnik a Budapest Bérlet appeared first on Forbes.hu.