:

De mire képes a robotporszívó, amibe mesterséges intelligenciát ültettek?

De mire képes a robotporszívó, amibe mesterséges intelligenciát ültettek?

A kütyük világában rendszeresen van egy olyan hívószó, amit kivétel nélkül minden gyártó felhasznál, hogy frissnek, innovatívnak, úttörőnek tűnjön. A 2010-es évek elejétől kezdve minden okos lett, hála az internetelérésnek, a Wi-Fi-nek és a Bluetooth-nak, aztán 2017-től megérkezett (a hangoztatott potenciált még mindig meg sem közelítő) 5G, mostantól pedig minden a mesterséges intelligenciáról fog szólni.

Az MI bekerül a televíziókba, a számítógépekbe, az okostelefonokba, a háztartási gépekbe és természetesen minden másba is. Hogy az ilyen termékek mennyire fogják beváltani az ígéreteket, azt még korai lenne megmondani, de az nagyjából biztosra vehető, hogy a mesterséges intelligencia úgy fogja felforgatni az életünket pár éven belül, mint az okostelefon korszakot 2007-ben elinditó iPhone.

De még ne szaladjunk ennyire előre, hiszen még bőven az út elején járunk, és hiába szól manapság minden erről a technológiáról, egyelőre csak bemelegítőt kapunk abból, ami ránk vár. Az MI persze már évek óta ott van rengeteg készülékben (elég ha csak az okostelefonokat vesszük, amik részben betanított algoritmusoknak köszönhetően készítenek egyre jobb képeket), de a jelenlétük 2024-től lesz igazán tetten érhető, egyrészt az erre felhúzott marketing miatt, de azért is, mert a folyamatosan fejlődő technológia látványosabban fogja jobbá tenni a készülékeinket.

Jó példa lehet erre az idei CES kütyüexpón debütált Samsung Bespoke Jet Bot Combo robotporszívó, ami szintén fel van vértezve MI-vel. Az ilyen típusú gépek évek óta rengeteg háztartás részét képezik, és hatalmas utat jártak be egyetlen évtized alatt: a kezdetben szinte vakon guruló, mindennek nekiütköző modellektől eljutottunk az olyan megoldásokig, amik maguk veszik fel a vizet a dokkolóállomásról, ha feltörlés közben kifogynának belőle, és egészen precízen, bármiféle segítség nélkül képesek körbejárni és felporszívózni az otthonainkat.

Okos helyett intelligens porszívó

A hatalmas dokkolóállomással érkező Bespoke Jet Bot Combo ilyen szempontból abszolút csúcskategóriás modellnek számít, nemcsak porszívózni, de feltörölni is képes (utóbbit két forgó rongy végzi), a Clean Station nevű bázis pedig kiszívja és tárolja a takarítás közben összeszedett koszt a gépből, képes újratölteni a kiürült víztartályt, a felmosó rongyokat pedig átmossa, gőzzel fertőtleníti és szagtalanítja, majd forró levegővel megszárítja, mielőtt azok újra használatba kerülnének.

Ezen funkciók egy része persze nem feltétlenül jelent újdonságot a termékkategóriában, a kínai gyártók egyes csúcsmodelljei a gőzölést leszámítva ezt már tudták 2023-ban is, de a Samsung mindezt megfejelte az évek során továbbfejlesztett mesterséges intelligenciával, ami elméletben a gyártó korábbi termékeinél sokkal hatékonyabbá teszi a többfunkciós takarítógépet.

Birkás Péter / 24.hu

A Jet Bot Combo például képes felismerni, hogy éppen milyen felületen takarít, sőt, az MI még a padlóra száradt foltokat is érzékeli. A Samsung állítása szerint a robot ezt maga is képes gőzzel „fellazítani”, ezt követően pedig a percenként 170-es fordulattal pörgő rongyokkal fetakarítani. És ez nem minden, mert a művelet végén a gép visszamegy az állomására, hogy ott gőzzel megtisztítsa a rongyokat, ezzel elkerülve, hogy a feltakarított kosz szét legyen kenve az otthonunk más pontjain.

A mesterséges intelligencia emellett a korábbinál sokkal ügyesebben képes navigálni, köszönhetően többek között annak, hogy felismeri az útjába került tárgyakat. Kikerüli a cipőt, nem megy neki a kisállatoknak, elkerüli a hosszabbítót, ahogy a házi kedvenceink által esetleg hátrahagyott ürüléket is.

Az MI a felismert felülethez tudja igazítani a szívóerőt, vagy feltörlés közben magától felemeli a felmosórongyokat, hogy feleslegesen ne legyen összenedvesítve egyetlen szőnyeg sem.

Egy ilyen robotnál tehát már nem feltétlenül kell azzal foglalkozni, hogy takarytás előtt felmosásmentes zónákat állítsunk be a kapcsolódó alkalmazás térképén, hiszen a gép maga képes eldönteni, hogy melyek a feltörlésre alkalmas területek.

Hogy mindezért mennyit kell majd a boltban fizetni, azt persze még nem árulta el a gyártó, ahogy azt sem, mikor lesz elérhető a Bespoke Jet Bot Combo. Rejtély továbbá az akkumulátor kapacitása, a tartályok űrtartalma és a szívóerő is, de amennyiben a gép valóban képes lesz mindarra, amit a gyártó ígér, akkor már el lehet mondani, hogy a mesterséges intelligencia valóban kényelmesebbé tette az életünket.

Kapcsolódó Idén kezdetét veszi az okostévék új korszaka A mesterséges intelligencia a televíziók terén is nagy változásokkal kecsegtet.

The post De mire képes a robotporszívó, amibe mesterséges intelligenciát ültettek? first appeared on 24.hu.