:

Kiderült, miért nem hatottak az eddigi Alzheimer-gyógyszerek

Kiderült, miért nem hatottak az eddigi Alzheimer-gyógyszerek

Az Alzheimer-kórban szenvedők agyát körülvevő folyadékban más fehérjék találhatók meg, mint azoknál, akik nem szenvednek semmilyen neurodegeneratív betegségben. Holland kutatók most kísérletet végeztek, amely során több mint 400 beteg mintáit hasonlították össze. Meglepetésükre arra jutottak, hogy a minták nem mind egyformák, sőt, öt különféle fehérjeváltozatot azonosítottak – írja az IFLScience.

Az Alzheimer-kór napjainkban jelentős gondot jelent a társadalom számára, ugyanis amellett, hogy rengeteg idős ember és családtagjuk szenved tőle, az egészségügyi rendszert is alaposan leterheli. Nem meglepő tehát, hogy rengeteg kísérleti gyógyszert próbáltak ki, azonban ezek nem hoztak átütő eredményt. Néhány szakértő szerint ennek oka az volt, hogy sokféle tünetet húztak be az Alzheimer címkéje alá.

Betty Tijms, az amszterdami Vrije Egyetem kutatója és csapata korábban már sikeresen elkülönített a betegség három altípusát, azonban most, hogy több minta állt a rendelkezésükre, már 5 különböző csoportot sikerült találniuk.

Az 1-es altípussal jelölt betegeknél többek között megnövekedett amiloidtermelést figyeltek meg, ami nem meglepő, ugyanis az agyban található béta-amiloid plakkokat gyakran társítják az Alzheimerhez. A kettes jelölésű változatnál a mikrogliával kapcsolatban álló fehérjék és szinapszisok száma csökkent jelentősen.

A Nature Aging szaklapban megjelent kutatás szerint messze a legritkább a 3-as jelölésű csoport volt, ahol rendre RNS-szabályozási zavar lépett fel, míg a 4-es altípusban a gerincvelő folyadékot termelő choroid plexusnál adódott probléma. Az 5-ös altípusnál csökkent amiloid termelés mutatkozott, amihez sokszor a vér-agy gát károsodása is társult.

A kutatás szerint mindegyik ilyen altípusnak van egy sajátos genetikai profilja, amely magasabb kockázatot jelez. Az eredmények, bár jelentősen megnehezítik a célzott kezelési módok előkészítését, segíthetnek új célpontokat azonosítani a különböző altípusoknál.

The post Kiderült, miért nem hatottak az eddigi Alzheimer-gyógyszerek first appeared on 24.hu.