:

Újabb kétképernyős laptop hódítaná meg a multitasking szerelmeseit

Újabb kétképernyős laptop hódítaná meg a multitasking szerelmeseit

Már javában tart a 2024-es CES Las Vegasban, és a világ legnagyobb kütyüexpója idén is tartogat érdekességeket. Itt debütált a Samsung által kifejlesztett átlátszó Micro LED kijelző, az LG bemutatta az első kereskedelmi forgalomba kerülő, szintén átlátszó OLED okostévéjét, az Asus pedig a szokásos felturbózott gamer laptopjai mellett lerántotta a leplet a ROG Phone 8 termékcsaládról is. Viszont a tajvani cég itt nem állt meg, hiszen elhozták a kiállításra az újragondolt, UX8406 kódnéven futó Asus Zenbook Duo laptopot is, ami a gyártó hasonló elnevezésű korábbi gépeitől eltérő módon nyújt egyszerre két (hordozható) képernyőt a felhasználónak.

Mi 2020-ban teszteltük az Asus Zenbook Pro Duo nevű erőgépet, aminek az volt a legnagyobb különlegessége, hogy a hagyományos, 15 hüvelykes OLED kijelző mellé társult egy kisebb, a billentyűzet felé került érintésérzékeny képernyő A gyártó viszont most búcsút intett ezen kialakításnak, és inkább két teljes értékű, zsanérrel összekötött kijelzőt kínál a felhasználóknak, kiegészítve egy vezeték nélküli kapcsolaton át kommunikáló klaviatúrával és egy, a gép hátuljából kiemelhető támasszal.

Varga Jennifer / 24.hu A cikkünkben említett hármas számú használati mód, állított képernyőkkel.

Az Asus hibrid megoldása nagyban emlékeztet a 2022-ben bemutatott Zenbook 17 Fold OLED-re, azzal a különbséggel, hogy itt nem egy középen hajlítható OLED panellel szerelt megoldást kapunk, hanem egy olyan hibrid laptopot, aminél két érintésérzékeny kijelzővel gazdálkodhatunk, miközben legalább három különböző felhasználási mód áll a rendelkezésünkre. Az ötlet persze nem forradalmi, hiszen a Lenovo pont egy éve rukkolt elő egy pontosan ugyanilyen laptoppal.

A vadonatúj Asus Zenbook Duót kinyitva két 14 hüvelykes, 3K felbontású, 120 Hz-es képfrissítéssel dolgozó, érintésérzékeny OLED kijelzőt kapunk: az egyiket a megszokott helyen, míg a másikat a klaviatúra helyén. Az alsó a digitális billentyűzetnek hála akár ki is válthatja a hagyományos klaviatúrát (ez az első felhasználási mód), de a gép mellé járó, Bluetooth-on keresztül kommunikáló, az alsó kijelzőre bármikor felpattintható billentyűzettel megkapjuk a hagyományos laptop élményt is (ez a második felhasználási mód). Persze dönthetünk úgy is, hogy két teljes értékű kijelzőre van szükségünk, ilyenkor a hátlapból kihajtható egy támasz, mi pedig eldönthetjük, hogy két állított kijelzőn, vagy két egymás felett lévő fektetett képernyőn szeretnénk-e dolgozni. A lepattintva használható billentyűzet ilyenkor természetesen az asztalra lefektetve nyomkodható (ez a harmadik felhasználási mód).

Varga Jennifer / 24.hu Szintén a hármas számú használati mód, csak fektetett képernyőkkel.

A klaviatúrán ott a touchpad, kiváltható vele az egér, a kijelzők pedig kezelhetők stylus-szal is. Amiben az Asus ügyesebb volt a konkurenciához képest, hogy a két képernyőt összekötő zsanér úgy lett kialakítva, hogy összehajtott állapotban a billentyűzet szépen befér a két kijelző közé, így annak tárolásáról/hordozásáról nem kell külön gondoskodni. Ezen kialakítás okán a Zenbook Duo hatalmas tabletként ugyan nem használható (180 fokban kihajtva ugyanis nincs síkban a két képernyő), de ez egyáltalán nem katasztrófa, hiszen a középen lévő zsanér okán amúgy se nagyon lenne senki, aki ilyen módon kezelné ezt a különleges laptopot.

Hogy van-e szükség ilyen gépekre, azt nehéz megmondani, az mindenesetre simán elképzelhető, hogy a fejlesztők, grafikusok és más szakmák képviselői között akad igény olyan megoldásra, ami hordozható formában biztosítja az otthon megszokott kétmonitoros kivitelt. Ami viszont bizonyos, hogy a teljesítményt illetően az Asus nem kötött kompromisszumot, hiszen a burkolat alatt a legújabb Intel Core Ultra 9 processzor dolgozik, akár 32 gigabájt memória és 2 terabájt SSD társaságában.

A gép akkumulátora 75 Wh-s, ami a gyártó szerint akár tíz órán keresztül képes energiával ellátni a kétképernyős laptopot, és a csatlakozók miatt sem kell aggódni, hiszen két Thunderbolt 4, egy normál USB és HDMI port is található a gép oldalán.

Az Asus speciális igényekre szabott megoldása a hazai képviselet szerint hazánkban is kapható lesz, ráadásul magyar billentyűzettel, várhatóan március magasságában, és az ígéretek szerint az ára nem fogja átugrani az egymillió forintos határt.

Kapcsolódó De mire képes a robotporszívó, amibe mesterséges intelligenciát ültettek? Például az eddiginél is kényelmesebbé teheti az életünket.

A 24.hu a Samsung vendégeként vesz részt a 2024-es CES-en.

The post Újabb kétképernyős laptop hódítaná meg a multitasking szerelmeseit first appeared on 24.hu.