:

Ukrajna támogatása: Orbánék mégis közösködnének

Ukrajna támogatása: Orbánék mégis közösködnének

Mégis belementünk, hogy az uniós költségvetésből finanszírozzuk Ukrajnát, részleges megállapodás született az Európai Tanácsban. Könnyen lehet, hogy a kormány mindezért cserébe az uniós pénzeknél harcolt ki újabb kompromisszumot.

Az Európai Tanács oldalán közzétett közlemény szerint a szerdai brüsszeli nagyköveti ülésen a tagállamok – így Magyarország is – egyhangúan támogatták, hogy 2027-ig maxmium 17 milliárd euró támogatást és legfeljebb 33 milliárd euró hitelt nyújtsanak Ukrajnának az uniós költségvetésen belül, így állna össze a négy év alatt adni kívánt maximum 50 milliárd euró – foglalja össze a Portfolio.

A részleges megállapodás szerint az EU évi maximum 5 milliárd euró támogatást nyújthat a közös költségvetésből Ukrajnának, a maradék rész hitel és egyéb finanszírozási megoldás lehet. Ha súlyosbodna a háború, kivételes finanszírozás címszó alatt havi legfeljebb 1,5 milliárd eurót lehetne még biztosítani további finanszírozásként.

Mégis belementünk

Orbán Viktor kormányfő még kedden is arról posztolt, hogy a magyar kormány továbbra is azt szeretné, hogy a közös uniós költségvetésen kívülről menjen az új ukrajnai finanszírozási program. Csakhogy a kormány a múlt pénteki nagyköveti ülésen már jelezte kompromisszumkészségét, miszerint hajlandó belemenni a többi tagállam által szorgalmazott útba – azaz hogy a közös költségvetésből menjen a pénz –, ha évente felül lehet vizsgálni a program állapotát és ily módon lehetne esetleges vétót gyakorolni a további kifizetéseknél.

Orbán: Közösen pénzt felvenni más országokkal nem észszerű dolog

Utóbbi nem kapott helyett a mostani rendelettervezetben, az viszont valóban, hogy negyedévente kellene a Bizottságnak értékelést készítenie arról, teljesítette-e Ukrajna a folyósításhoz szükséges feltételeket, és a tanács minősített többségével, legalább 15 tagállam támogatásával lehetne jóváhagyni az újabb pénzkiutalást, amivel tehát elkerülhetők lehetnének a folyamatos magyar vétók.

Valamit valamiért?

Igen ám, de könnyen lehet, hogy a fentiekért cserébe Orbánék egy másik költségvetési témában harcoltak ki kompromisszumot. Az Euronews úgy tudja, hogy

a kormány javaslatot tett arra, hogy plusz két év idő legyen teljesíteni a helyreállítási programban vállalt célokat, hogy az uniós források még mindig befagyasztott része ne vesszen el.

A Portfolio megjegyzi, hogy a jogállamisági viták miatt még mindig nem fér hozzá a kormány a helyreállítási források döntő részéhez, márpedig a jelenleg hatályos rendelet szerint 2026 augusztusig meg kell valósítani minden vállalást a pénzek lehívásához.

A 10,4 milliárd eurós támogatási és hitelkeretből a Bizottság egyelőre csak a REPowerEU fejezet hitel részének előlegét folyósította (780 millió euró), ehhez jön a következő hetekben további 140 millió euró támogatás. A többi rész utófinanszírozásként, nyolc részletben csak akkor nyílik meg, ha a kormány teljesíti a 27 szupermérföldkövet és az egyes részletekhez külön előírt feltételeket.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. december 14-én.

The post Ukrajna támogatása: Orbánék mégis közösködnének appeared first on Forbes.hu.