:

Videó: óriási kínai rakétát bocsátottak fel egy hajóról

Videó: óriási kínai rakétát bocsátottak fel egy hajóról

Rekordot döntött egy első alkalommal felbocsátott kínai űrrakéta – írja a Space.com. Az Orienspace cég által épített, 30 méter magas Gravity-1 magyar idő szerint január 11-én, 18:30-kor emelkedett először a levegőbe. A zömök, robosztus rakéta egy, a Sárga-tengeren állomásozó hajó fedélzetéről indult el, a felbocsátásról videó is készült.

A Gravity-1 három Yunyao-1 kereskedelmi időjárási műholdat szállított. Az űreszközöket a terveknek megfelelően pályára is állította, az Orienspace szerint sikeres volt a debütálás.

Andrew Jones, a SpaceNews munkatársa szerint a Gravity-1 mintegy 6500 kilogramm hasznos terhet képes alacsony Föld körüli pályára vinni.

Ezzel az eszköz a legerősebb kínai kereskedelmi rakéta, valamint a legerősebb szilárd hajtóanyagú hordozórakéta, amelyet valaha használtak.

A tervek szerint a Gravity-1 csak egyetlen rakéta lesz az Orienspace istállójában. A vállalat egy Gravity-2 nevű járművet is fejleszt, amely folyékony hajtóanyaggal működő magfokozatot és szilárd rakétahajtóműveket tartalmaz majd. Az Orienspace 2025-re tervezi a szerkezet első indítását, Jones becslése alapján a rakéta 25,6 tonnát lesz képes szállítani.

A Gravity-3 három Gravity-2 magfokozatot fog egyesíteni, hasonlóan ahhoz, ahogy a SpaceX Falcon Heavyje három egymáshoz rögzített Falcon 9-ből áll. A Gravity-3 hasznos teherbírása alacsony Föld körüli pályáig az előrejelzések szerint körülbelül 30,6 tonna lesz. Összehasonlításképpen: A Falcon 9 és a Falcon Heavy megközelítőleg 25, illetve 70 tonnát bír el.

A Galaxy-1 felbocsátása volt Kína negyedik orbitális küldetése 2024-ben. Az ázsiai ország űrbéli tevékenysége elképesztő fellendülést tapasztalt az utóbbi időkben, és ebben a magánszektornak is nagy szerepe van.

The post Videó: óriási kínai rakétát bocsátottak fel egy hajóról first appeared on 24.hu.