:

Lassan nem sci-fi, hogy robotok költöznek az otthonunkba

Lassan nem sci-fi, hogy robotok költöznek az otthonunkba

A CES kütyüexpót minden évben január legelején rendezik, idén hivatalosan január 9. és 12. között tart a program, és a rendezvény ideje alatt a Las Vegasba érkező cégek rengeteg újdonságot mutatnak be. Ezek között ott vannak a kifejezetten kereskedelmi forgalomba szánt készülékek, ugyanúgy, mint az olyan prototípusok, amik azt hivatottak megmutatni, milyen fejlesztéseken dolgozik az adott cég, és milyen technológiák bevezetését tervezik a közeljövőben.

Utóbbira jó példa a Samsung által idén bemutatott, világelső átlátszó Micro LED kijelző, ami egyelőre nem kerül bele semmilyen konkrét termékbe, csak demonstrálja, milyen innovációk vannak a cég tarsolyában. Hasonló volt a 2020-ban debütált, teniszlabda méretű Ballie is, amivel a dél-koreai gyártó azt mutatta meg, hogyan képzeli el a már ma is velünk lévő digitális asszisztensek következő generációját.

Jönnek a robotok

Ballie az eredeti formájában sosem került forgalomba, idén viszont megérkezett a kosárlabda méretűre nőtt nagytestvére, amit szintén Ballie-nak hívnak, és a Samsung ígérete szerint ez már egy olyan eszköz, ami valamikor a közeljövőben megvásárolható lesz. A háztartásokban segédkező robotok víziója már hosszú évtizedek óta részét képezik a sci-fi történeteknek, legyen szó akár irodalomról vagy mozgóképről, és az idei CES-en látottak arra engednek következtetni, hogy lassan valósággá válnak az olyan robotok, amik hazaérve ott várnak az ajtóban, segítenek a lakásban, illetve kommunikálnak velünk, ha otthon vagyunk, sőt, még akkor is, ha nem.

Birkás Péter / 24.hu Ballie elég szépen megnőtt négy év alatt.

A LG például olyan otthoni robotot jelentett be a CES kapcsán, ami beépített kamerát, hangszórót és különböző érzékelőket használ a valós idejű környezeti adatok – például a hőmérséklet, a páratartalom és a beltéri levegő minőségét jelző értékek – begyűjtésére. Ezeket az információkat a cég saját fejlesztésű MI-technológiája elemzi, folyamatosan tanulva és külső információkat is bevonva az értelmezésükbe.

LG

A mesterséges intelligenciával felvértezett robot akár háziállat-felügyelőként és biztonsági őrként is funkcionálhat: szokatlan tevékenység észlelése esetén értesítést küld a felhasználó okostelefonjára, így akkor is felügyelhető az otthonunk és a kisállatok, ha éppen senki nem tartózkodik otthon. A kedves kinézetű, gyerekjátékra emlékeztető robot a gyártó ígérete szerint képes a bejárati ajtónál üdvözli a hazaérkező felhasználót, hang és arckifejezés alapján azonosítja az érzelmeket, és ezeket figyelembe véve a hangulathoz passzoló zenét vagy egyéb tartalmat elindítani. Az okosotthon-ügynöknek nevezett gép a hétköznapokban közlekedési adatokkal, időjárás-frissítésekkel, személyes időbeosztással vagy a gyógyszerek bevételére vonatkozó emlékeztetőkkel is segítheti a felhasználókat.

Ballie felnőtt, és sokat fejlődött

A Samsung labda méretű otthoni asszisztense 2020-ban olyan funkciókkal mutatkozott be, hogy képes magától közlekedni, a kamerája és szenzorai segítségével járőrözik a lakásban, és a beépített lencsék felvételek készítésére is alkalmassá tették a robotot. A négy évvel ezelőtti bemutatók emellett azt mutatták, hogy Ballie segíteni tudja a gazdáját az otthoni edzések során, elszórakoztathatja az unatkozó kisállatokat, koszt érzékelve pedig képes utasítani a robotporszívót a takarításra.

Ballie 2024-es változata már nem egy cuki kütyü, hanem egy kosárlabda méretű gömbölyded eszköz, ami a három kerekének köszönhetően úgy közlekedik a lakásban, mint napjaink robotporszívói. A méretnövekedésnek persze megvannak az előnyei, úgymint a nagyobb akkumulátor, illetve a beépített projektor, amivel a test középső részét forgatva a robot képes képet kivetítetni a paldóra, a falra vagy akár a plafonra.

Az eredeti koncepcióban helyet kapóhoz képest jelentősen továbbfejlesztett mesterséges intelligenciának és új szenzoroknak hála az eszköz elméletileg könnyedén képes köveni a gazdáját a lakásban, a beépített mikrofonnak köszönhetően a roboton keresztül hangparancsokkal irányítható az összes kapcsolódó okoseszközünk, Ballie pedig a projektora segítségével képes bármilyen sík felületre kivetíteni a biztonsági kamera képét (hogy lássuk ki csöngetett be), megmutatni a(z ilyen funkcióval rendelkező) sütő belsejét (hogy lássuk az étel állapotát), de kérhetjük tőle vizuális formában a közelekedési és időjárási adatokat, sőt, a gép még a telefonunkra beérkező videóhívás képét is a falra tudja közvetíteni.

A Samsung standján tartott élő bemutató során Ballie a falra kivetített videóval segítette a gazdáját a reggeli edzés gyakorlatainak helyes elvégzésében, emlékeztetőt küldött egy közelgő évfordulóról, közreműködött a virágrendelésben, és az esti vacsora sikeres elészítéséhez is hozzájárult a falra kivetített recepttel. A robot gond nélkül közlekedett a rendelkezésére álló területen, és apró, a földre vetített nyilakkal még azt is jelezte, hogy milyen irányba halad, ezzel is elkerülve az esetleges baleseteket.

Birkás Péter / 24.hu Nincs szabad kezed főzés közben, sebaj, a robot segít a kivetített recepttel.

A Washington Postnak adott interjújában a Samsung alelnöke, Kang-il Chung úgy nyilatkozott, hogy Ballie még 2024-ben forgalomba kerül, arról viszont nem esett szó, hogy pontosan mikor, mennyiért és mely régiókban lesz elérhető a cég újdonsága.

A projektorral, hangszóróval, a feje tetejéből kiálló LIDAR szkennerrel felszerelt, okosotthon központként és személyi asszisztensként is működő gép persze könnyen tűnhet felesleges úri murinak, de a nagy vállalatok a jelek szerint elkötelezettek az ilyen típusú fejlesztések mellett. Ballie négy év alatt vált cuki prototípusból kereskedelmi forgalomba szánt termékké, és látva a küldönböző gépekbe épített mesterséges intelligenciák előre törését, már egyáltalán nem tűnik tudományos fantasztikumnak, hogy a közeljövőben az ilyen jellegű, mindig rendelkezésre álló, az életünket megkönnyíteni hivatott robotok szép lassan az életünk részévé válnak.

Kapcsolódó De mire képes a robotporszívó, amibe mesterséges intelligenciát ültettek? Például az eddiginél is kényelmesebbé teheti az életünket.

The post Lassan nem sci-fi, hogy robotok költöznek az otthonunkba first appeared on 24.hu.