:

Az államnak nincs elég, az OTP-részvényesek meg már nem tudják hova rakni. Mi az?

Megvan a hivatalos költségvetési hiány, minden korábbi elképzelésünknél több. Felébredtek a tőzsdék, a budapesti továbbra is szárnyal, akkora az öröm, hogy jóformán már mindenki a menekülőeszközöket nézegeti. Újra itt a Visszajáró, a Forbes.hu hétvégi sorozata. Minden héten összefoglaljuk, mi történt – vagy mi vár a pénztárcánkra.

Alullőttük: 4593 milliárd lett a költségvetési hiány

Ezen belül a központi költségvetés 4293,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 112,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 412,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Ez jelentősen túlmutat az eredeti 3400 milliárd forintos terven, ahogyan az októberben 3900 milliárd forintra emelt összegen is.

A rezsiket kétszer akkora büdzséből vágta meg a kormány, de sok pénz ment az EU-s projektek előfinanszírozására is.

Mi szörnyülködhetünk ezeken az értékeken, Orbán Viktor miniszterelnöknek nincs miért izgulnia, az uniós források minden bizonnyal megérkeznek az idén, az EU soros elnöke is a magyar miniszterelnök lesz, sőt, ha nem találnak sürgősen valakit a leköszönő vezető, Charles Michel helyére, akár ő vezetheti Európai Tanácsot is.

De nem csak erről tudnak majd beszélgetni a fiatalok szombat este az Orbán-családban: Tiborcz István a Gellért szálló után ezúttal Szerbiában kötött nagyszabású üzletet Jellinek Dániellel, míg Mészáros Lőrinc Horvátországban vásárolt meg két luxusszállodát.

Görbül-e még a hozamgörbe?

Ha idén lesz már mit félretenni, vagy ha eddig is volt, ugyanúgy foghatjuk a fejünket, hiszen még egy olyan évünk, mint a 2023-as nem lesz egyhamar. A szuper magas állampapírhozamoknak egy ideje vége, a tőzsde tavalyi szárnyalása sem biztos, hogy megismétlődik egyhamar, ahogyan a forint ereje is elszállhat az idén.

Magyar államkötvény-fronton két új termékkel is megismerkedhettünk az elmúlt héten. A FIX és az Új Bónusz papírok már kaphatók, de jellemzően alacsonyabb kamatokkal és a bizonytalan gazdasági helyzethez képest igencsak hosszú lejárattal operálnak.

Több ebből Napokon belül jöhetnek az új állampapírok, mutatjuk a részleteket Eltűnt a gigantikus magyar nyereség, merre menjen a pénz a szuperjó állampapír kinyírása után?

Az amerikai részvénypiac szárnyal, a vártnál gyorsabban mérséklődő infláció meggyőzte a Fed döntéshozóit, hogy lehet enyhíteni a szigort. A japán Nikkei történelmi csúcson zárt, de az OTP és a Telecom részvényesei is örülhettek a héten.

Bár válság után a nagy optimizmus veszélyes is lehet.

„Túl sok lett a gazdasági és politikai kockázat az elmúlt időszakban és jó nagy az emelkedés ahhoz, hogy bátran javasolhatnám a részvényben ücsörgést.”

Részletes elemzésért: Ács világa.

Ha az állampapíron nem is, a költségeken szakíthatunk

Egy eddig soha nem látott konstrukcióval, ingyenes TBSZ számlával kínál befektetési lehetőséget a Lightyear. Náluk a piacon elérhető költségek töredékéért fektethetünk be, cserébe be kell vállaljuk a NAV-os adminisztrációt.

A sokak által várt csomag részleteiért KATT!

Aranyláz

A bizonytalan 2024-es év a befektetőket természetes módon a menekülőeszközök felé tereli: újra megnőtt a kockázatkedvelő befektetők körében a kriptovaluták iránti kereslet, ami nagy löketet adott a Bitcoin-nak. A konzervatívabb befektetők az aranyban látják kiutat, a felpörgőben lévő kereskedést a nemzeti bankok aranyfelvásárlása tovább hajtja, s bár hiába vár a piac többségében „soft landing” típusú, nyugodtabb időszakot, nem kizárt, hogy 2024 ismét egy rázós év lesz.

A kockázat szempontjából a kriptovaluták és az arany között elhelyezkedő magasabb volatilitású nemesfémek is jó menekülőeszközök lehetnek, ha a szeretnénk kompenzálni a portfoliónk részvény- és kötvénykitettségét. Ilyen eszközök például az ezüst vagy a platina. 2020-21 sztárja, a palládium, a fentiekkel ellentétben súlyos mélyrepülésben van, a nemesfémet a decemberi emelkedés ellenére újra 2018-as árfolyamon kereskedik.

Több ebből Az államnak nincs elég, az OTP-részvényesek meg már nem tudják hova rakni. Mi az? Repülő autó, UFO kávéfőző, átlátszó tv, nyújtható telefon és mindent átszövő mesterséges intelligencia: Tombolt az innováció a tech gigaexpón!

Idén alig drágultak az ingatlanok

A bizonytalanságból ingatlanba se lehet már nagyon menekülni, a tavalyi évben közel stagnált a piac: Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint országosan mindössze 1,8 százalékkal voltak magasabbak a lakásárak 2023 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

A sztárrégiónak számító Budapesten és Pest megyében mindössze 0,4, illetve 0,8 százalékos volt a drágulás.

Az árnövekedés leállására egyébként számítani lehetett, hiszen sokan elhalasztották a lakásvásárlást a tavalyi magas kamatszintek és a januártól induló új állami lakásprogram miatt.

A 2023-as visszaesés után idén már növekedhet az adásvételek száma, részben a csok plusz indulásának és a falusi csok bővítésének, részben pedig az korábban elhalasztott vásárlások pótlásának és az egyre lejjebb ereszkedő lakáshitel-kamatoknak köszönhetően.

Az árnövekedés üteme idén még a forgalom erősödéséhez képest kissé elmaradhat, az ingatlan.com országos szinten 3-8 százalék közötti értékkel számol.

Nem a zsemle kicsi, de.

A kötelező akciózás után ezúttal egy adminisztratív teher hárul a nagy élelmiszerláncokra: márciustól figyelemfelhívó tájékoztatókat kell kihelyezniük, ha csökkent az adott termék kiszerelése, például tömege vagy térfogata. Az előírás gyakorlatilag minden nagyobb láncot érint.

Ilyen az, amikor viselkedés-közgazdaságtani eszközökkel háborúzik az állam a vásárlók feje fölött.

Ahogyan arról mi is írtunk, a kormány már tavaly ősszel belengette, hogy fellép a zsugorinfláció ellen, de akkor még nem voltak meg a konkrét intézkedések. A zsugorinfláció a kiszerelés méretének vagy a szolgáltatás minőségének csökkentésével elért bújtatott áremelés, megítélése egészen megosztó téma, ez persze az infláció lényegi problémáján nem segít:

Egy újabb kényszercselekvés megoldás helyett.

Nálad mekkora a zsemle?

QUIMBY-SZTORI, VARGA ZOLTÁN ÉS MILLIÁRDOSLISTA A JANUÁRI FORBES MAGAZINBAN

Megjelent a januári Forbes és benne az 50 leggazdagabb magyar listája. A címlapon Varga Zoltán a legnagyobb független magyar médiacsoport tulajdonosa. A lapban még: a 30 éves Quimby, a Bányai Coffee története, magán-egészségbiztosítás, Horányi Gergő, a Wise igazgatója, a 101 Tigris, Háy János és még sok más. Keresd az újságárusoknál, vagy vedd meg online és lapozz bele azonnal!

The post Az államnak nincs elég, az OTP-részvényesek meg már nem tudják hova rakni. Mi az? appeared first on Forbes.hu.