:

Akciókért cserébe simán lemondanak az adataikról a magyarok

Akciókért cserébe simán lemondanak az adataikról a magyarok

A különböző visszaélések hatására időről időre kiderül, hogy a felhasználók többsége még mindig nem ténykedik elég tudatosan az online térben. A Sophos kiberbiztonsági vállalat megkérdezte a magyar internetezőket, mely adataikat tartják bizalmasnak, és melyek azok, amiket könnyebbem kiadnak.

Tíz magyar közösségi média felhasználóból 8-an a személyazonosítót és a bejelentkezési jelszavakat bizalmas információnak tartják. Ezt követően a bankszámlaszám (69 százalék) és lakcím (63 százalék) titokban tartását tekintik fontosnak legtöbben.

A megkérdezett magyarok közel fele a telefonszámát (49 százalék) és a magánéletével kapcsolatos információkat (48 százalék) is megemlítette, utóbbi kapcsán legtöbben a napi programjukat és a felkeresett helyeket emelték ki, mint olyan adat, amit nem szeretnének kiadni igeneknek.

A kutatás rámutatott, hogy csak minden harmadik magyar válaszadó (átlagosan 32 százalék) tartja érzékeny adatnak az általa készített fényképeket és videófelvételeket. Ez az arány Lengyelországban 66, Csehországban 69 százalék.

A magyar közösségi média felhasználók 37 százaléka tartja érzékeny adatnak a nevét és születési dátumát, ami pedig még inkább meglepő, hogy csak minden negyedik válaszadó tartja ilyen információnak az e-mail címét.

A közösségi oldalakat használók közül az 55 év feletti felhasználók és a felsőfokú végzettségűek aggódnak leginkább adatvédelmük miatt a kutatás szerint. Ugyanakkor a válaszadók közel fele elismeri, hogy megosztotta személyes adatait, amikor fiókot hozott létre egy üzletben, vagy feliratkozott egy hírlevélre, hogy kedvezményt kapjon a vásárláskor. Ilyenkor leggyakrabban az e-mail címet és a születési dátumot kell megadni.

The post Akciókért cserébe simán lemondanak az adataikról a magyarok first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés