:

Itt a második kör: ennyivel drágább a benzin mától

A jövedéki adó növekedése miatt év elején már volt egy üzemanyagár-emelés, hétfőre virradóra érkezett meg a második kör.

Január 15-én életbe lépett a jövedékiadó-emelés második üteme, a január elsejei, átlagosan 20 forintos áremelést követően. Ezzel mától:

a benzin átlagára literenként 580, a gázolajé pedig 608 forintra ugrott.

Holtankoljak.hu szerint ezen felül a következő héten jelentősebb árváltozásokra nem kell számítani.

A hatályos törvények szerint a jövedéki adó 2024. január 1-jén literenként 41 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj termékeknél. Arról már korábban többször beszámoltunk, hogy két adóemelés együttes hatásaként több száz hazai benzinkúton óriási áremelkedés várható 2024-ben.

Ugyan tavaly ősszel még sokan várták, hogy változtatni fognak az adónem nyár elején bejelentett mértékén, november elején Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója már arról beszélt, hogy eldöntött tény: január 1-től 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak.

Szakértők szerint a 380 forintos euróárfolyam nem indokolna olyan mértékű emelést, amit végül az Orbán-kormány meglépett. A jövedéki adó mostani emelésével ugyanis a literenkénti üzemanyagár Magyarországon a régiós átlag fölé ugrik.

The post Itt a második kör: ennyivel drágább a benzin mától appeared first on Forbes.hu.