:

Itt vannak a számok: tovább zuhant az építőipar

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 12,8, a megelőző hónaphoz képest novemberben 2,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.

2023 novemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján

az építőipar termelése 2,6 százalékkal kisebb volt az októberinél.

2023 novemberében az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 18,3, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 13,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésében 2,5 százalékkal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 19,2 százalékkal visszaesett – közölte a KSH.

Közlekedési szerződés kozmetikázza a számokat

Ugyancsak 2022. novemberhez képest a megkötött új szerződések volumene 60,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,5%-kal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 186 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedés oka közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött nagyértékű szerződés volt.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 21,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 15,6, az egyéb építményekre vonatkozóké 25,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Összességében tehát 2023 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 5,3 százalékkal csökkent

– írták.

Elhúzódik a tízéves mélypont

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a lakásépítések visszaesése miatt az építőanyag-kereskedők forgalmának zuhanása legalább 30 százalékos volt az előző évhez képest. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége adataiból pedig szintén kiderült, hogy a 2023-ban kötött új szerződések volumene 37 százalékkal maradt el a 2022 első felében kötött szerződésektől. 

A lesújtó adatok nemcsak az inflációnak köszönhetőek, hanem a kifutó állami támogatások és a kamathelyzet is rontott a helyzeten, amelyet már szeptemberben úgy értékeltek a szakértők lapunknak: tízéves mélyponton a lakáspiac.

The post Itt vannak a számok: tovább zuhant az építőipar appeared first on Forbes.hu.