:

Évtizedes tévhitet cáfolhatott meg a mesterséges intelligencia

Évtizedes tévhitet cáfolhatott meg a mesterséges intelligencia

Az ujjlenyomat-elemzés jelentős értékkel bír a nyomozások során, az évek során ugyanis rengeteg bűnözőt sikerült kézre keríteni ezáltal a bűnüldöző szerveknek. Sokáig úgy gondolták, az ujjlenyomatok annyira különlegesek, hogy mindenkinek egyedi minta díszeleg az ujjbegyein, a Columbiai Egyetem mesterséges intelligencia felhasználásával készült kutatása szerint azonban egy-egy ujjlenyomatot akár több ujjhoz, és így akár több emberhez is társítható – írja az IFLScience.

A kutatók szerint a kifejlesztett technológia közel 100 százalékos pontossággal képes azonosítani, hogy a különböző ujjakról származó ujjlenyomatok egyetlen személytől származnak-e. A modellt egy meglehetősen nagy, 50 ezer ujjlenyomatot és 525 ezer képet tartalmazó, amerikai kormányzati adatbázison képezték ki, a kutatók tervei szerint pedig hamarosan akár milliós minta is segítheti az algoritmus még pontosabb eredményeinek elérését.

A kutatók szerint az algoritmus a hagyományos módszerektől eltérően elemezte az ujjlenyomatokat: az ujjon található barázdák irányultságára összpontosított, nem pedig azok végződésére és elágazásaira, vagyis az úgynevezett minutiae-nek nevezett sajátossági pontokra koncentrálva.

Hod Lipson, az egyetem professzora szerint a kutatásban az a legjobb, hogy egy egyetemi hallgató, akinek nincs semmiféle kriminalisztikai előélete, képes lehet pusztán a mesterséges intelligencia segítségével megkérdőjelezni egy egész szakterület széles körben elterjedt hiedelmét.  A kutatók bíznak benne, hogy a mesterséges intelligencia modellt egy napon fel lehet majd használni az esetleges ártatlan gyanúsítottak tisztázására.

A kutatók kritikával is szembesültek, ugyanis egy jól ismert kriminalisztikai szaklap elutasította a kutatás közlését, mondván minden ujjlenyomat egyedi, és lehetetlen dolog személyen belüli hasonlóságokról beszélni. A tanulmány résztvevői jelezték, a modellt a hitelesség végett egy nagyobb és változatosabb adathalmazon kell kiképezni annak érdekében, hogy elkerüljék az esetleges tévedéseket.

The post Évtizedes tévhitet cáfolhatott meg a mesterséges intelligencia first appeared on 24.hu.