:
Breaking News

Földi lézerrel pusztítanák el az űrszemetet

Földi lézerrel pusztítanák el az űrszemetet

Egyre nagyobb problémát jelent az űrszemét, az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak száma pedig a következő években várhatóan drámaian meg fog ugrani. Emiatt egyre érdekesebb megoldásokkal rukkolnak elő a problémára: az Európai Űrügynökség (ESA) például négykarú robotműholdat küldene fel, egy japán startup viszont ennél is ambiciózusabb megoldással állt elő – írja az Interesting Engineering.

Az EX-Fusion, egy oszakai székhelyű startup földi lézerrendszer kifejlesztését tervezi, amellyel eltávolítanák az űrszemetet a Föld légköréből.

A projekt előkészítése egészen előrehaladott állapotban van: októberben szándéknyilatkozatot írt alá a cég az EOS Space Systems-szel, egy ausztrál céggel, amely űrszemét-felderítési technológiát fejleszt. Az EX-Fusion ezt követően bejelentette, hogy nagy teljesítményű lézerrendszert fog telepíteni a Canberra melletti EOS Space Observatory-ban.

A misszió kezdeti szakaszában a lézertechnológia kidolgozásán fognak dolgozni, mely során az a cél, hogy a 10 centiméternél kisebb űrszemetet elporlasszák. Amennyiben ez sikerül, a második fázisnak már a hulladék eltávolítása lesz a fő feladata. A cég tervei szerint a lézert szakaszosan, a törmelék haladásával ellentétes irányba lőnék ki, hogy lelassítsák azt.

A keringési sebesség csökkenésének hatására elméletileg a törmelék bejutna a Föld légkörébe, ahol szépen el is égne.

Az EOS Space ügyvezető alelnöke, James Bennett jelezte, bár sokan ettől tartanak, az űrszemét eltávolítására fejlesztett lézerek nem használhatók fegyverként. Az EX-Fusion diódapumpás szilárdtest-lézereket (DPSS) használ majd a céljai elérésére.

The post Földi lézerrel pusztítanák el az űrszemetet first appeared on 24.hu.