:
Breaking News

Most épp ezért szakadt be a forint

Hatalmasat esett a forint szerda délelőtt az euróval szemben. Hogy miért? A jegybank nyilatkozata miatt. Gyorsuló kamatpolitika kilátásban?

A szerda délelőtti árfolyam? Hirtelen romlásnak indult a forint szerda délelőtt: 379,5 környékén indította a napot az euróval szemben, egy reggeli 380-as kilengés után visszakorrigált, majd hirtelen 381-ig szakadt az árfolyam. E pillanatban 380,50-60-as szinten a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Az oka? „A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján ugyanannyi érv szól amellett, hogy

a január végi kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal vagy 100 bázisponttal csökkentsük a kamatokat”

– ezt a jegybank alelnöke, Virág Barnabás mondta szerda délelőtt Bécsben az Euromoney konferencián, írta meg a Portfolio a Reutersre hivatkozva.

Több ebből Nyugdíjszakértő: Komoly veszély fenyeget, nem várhat a kormány 15 évet a reformmal Nagy a baj: kiürült a családi tartalék

Ez mit is jelent? Hogy a jegybank azt üzeni, gyorsíthat a havi kamatvágások ütemén az elmúlt hónapok 75 bázispontos vágásai után. Virág hozzátette: ha lesz is gyorsítás, akkor is csak átmeneti, 1–3 hónapos időszakra, de szerinte túl korai megítélni, hogy valóban szükség van-e a 100 bázispontos időintervallumra.

Volt előjele? Igen. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter épp kedd este, az InfoRádióban nevezte „túlzottan óvatosnak” a jegybank kamatpolitikáját, ezzel lényegében a kamatvágási tempó gyorsítását sürgetve. Persze, a kormány és a jegybank csörtéje ennél azért jóval messzebbre nyúlik vissza.

Borítókép: Google Finance. Figyelem, ez egy devizapiaci hír, ami gyorsan elavulhat. Friss forinthírekért kattints ide.

The post Most épp ezért szakadt be a forint appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés