:

Töredékére csökken a háziorvosi ügyeletek száma Pest megyében

Pest megyében is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer februártól, töredékére csökken a felnőtt és gyermek ügyeletek száma is.

Mennyire csökken le? Az RTL híradója szerint az eddigi több mint 50 ügyeleti pontból csak 11 marad, ahol egész éjjel lesz ellátás. Gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban lesz.

Akkor sokat kell utazni az ügyeletért? igen, Pomázról például 40 kilométert kell utazniuk a szülőknek, ha éjjel orvoshoz akarják vinni a gyereküket.

Mi történik? Folyamatosan növekszik a betöltetlen háziorvosi praxisok száma Magyarországon, arányuk egy évtized alatt több mint 9 százalékkal nőtt. Magyarországon 2024 januárjában 6434 háziorvosi vagy házi gyermekorvosi praxis működik, melyből 826 betöltetlen. Vagyis a körzetek 12,8 százalékában nincs állandó orvos a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss nyilvántartása szerint.

Pintér Sándor rendelete alapján alapellátási körzeteket hoznak létre, ezek által pedig megszüntethetők a tartósan, tehát 6 hónapnál régebb óta betöltetlen háziorvosi praxisok.A betöltetlen körzeteket a szomszédos praxishoz lehet csatolni, vagy eloszthatják azt több szomszédos körzet között.

Akkor hova mennek a Pest megyeiek? Az 1,3 fős lakosú Pest megyében 3 városban lesz házi gyermekorvosi ügyelet: Vácon, Érden és Cegléden. Az Országos Mentőszolgálat szerint a járási központba is vihetik a gyerekeket, de ott felnőtt háziorvos tudja csak ellátni őket. A pomázi felnőtt háziorvos szerint azonban, noha a szakvizsgájuk alapján elláthatják a gyerekeket, ebben nincs gyakorlatuk.

The post Töredékére csökken a háziorvosi ügyeletek száma Pest megyében appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés