:
Breaking News

Óvatosak a beruházók, ez vár az fővárosi újlakás-piacra

Fokozott óvatosság jellemzi a fővárosban építő vállalkozások 2024-es terveit, a tavalyinál kevesebb új otthon átadásával számolnak, az áraikkal és akcióikkal pedig mintha csak tesztelnék a leendő vevők hajlandóságát.

Milyenek voltak a tavalyi számok? Tavaly a fővárosi újlakás-piac eredményei a 2014-15-ös helyzetet idézték – írja a Forbes.hu-nak eljuttatott jelentésében az OTP Ingatlanpont. 2023-ban az ingatlanfejlesztők mindössze 3500 új otthon megépítését célozták meg, ami 45 százalékkal volt kevesebb az előző évre tervezettnél. Hasonló mértékű lett a visszaesés az értékesítésben is: az év folyamán 2960 új társasházi lakásra találtak vevőt, mintegy fele annyira, mint egy évvel korábban.

Ez lesz idén is? Igen, hasonló lesz 2024 is. Tavaly 6220, kétlakásosnál nagyobb projektben épülő lakást adtak át a fővárosban, és idén se sokkal többet, mindössze 6310-et terveznek. Sőt, Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint az év végére ez a csekély többlet biztosan elolvad.

Azért vannak persze eltérések Budapesten belül is. Az összkép erősen eltérő helyzetű kerületeket rejt. Az adatbázis szerint jelenleg egyáltalán nem kínálnak azonnal beköltözhető új lakást Budavárban, és Rákospalotán is csak egyetlen egyet. De száznál is többet kínálnak öt kerületben, ezek a XI., a XIII., a X., a VIII., valamint a III. kerület.

Mire lehet számítani, ha nem indulnak beruházások? Számos fejlesztéshez igyekeznek majd megszerezni az építési engedélyt a vállalkozások. Fontos határidő közeleg ugyanis: a kedvezményes, 5 százalékos áfát csak azoknál az otthonoknál alkalmazhatják 2028-ig a fejlesztők, amelyekhez ez év végéig megkapják a jogerős építési engedélyt.

Így az időben beszerzett engedélyük lehetővé teszi, hogy a következő közel öt évben akkor építsenek, illetve kezdjenek értékesíteni, amikor a piaci helyzetet a számukra legkedvezőbbnek látják.

Mennyibe fognak kerülni az új lakások? A 2024-es átadással tervezett új budapesti otthonokat közel 1,5 millió forintos átlagos négyzetméteráron kínálják, ami az előző évvel összevetve mintegy 18 százalékos nominális növekedést, reálértéken viszont stagnálást jelent.

Akkor most vegyek vagy ne vegyek? Valkó Dávid szerint akinek van rá kerete, annak szerencsés lépés lehet, ha most fog vásárlásba, az újlakások további áresésére szerinte már nem érdemes várni. Bár már kevesebb lakás épül, a korábbi projektek még számottevő választékot hagytak a piacon. Az eladók pozíciókeresése pedig hozzásegíthet egy-egy különösen jó vételhez, érdemes ezért kifejezetten keresni az akciókat, sőt, akár megpróbálni alkudni is.

The post Óvatosak a beruházók, ez vár az fővárosi újlakás-piacra appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés