:

Iskolabezárásokra készül a kormány, megvan, mikor léphetnek

Iskolabezárásokra készül az Orbán-kormány, de a kis létszámú, jellemzően leszakadó térségekben található intézményekre csak az önkormányzati választás után kerülne lakat.

A Hvg360 arról ír kormányzati források alapján, hogy még idén többtucat ún. miniiskola szűnhet meg, de a kormány még megvárja a helyhatósági és EP-választásokat.

Mikor lehet döntés? Júniusban, 9-én lesznek a választások és majd utána. A kislétszámú iskolákat valószínűleg már idén bezárnák, a tanév kezdetéig meg kell születnie a döntésnek.

Mely iskolákat érinti? A Hvg360 úgy tudja, félszáznál is több állami fenntartású, kis tanulói létszámú közoktatási intézményre kerülhet lakat. Köztük 60 olyan iskola lehet érintett, ahol a tanulói létszám az osztályokban nem haladja meg a hetet.

Mit mond a kormány? Az oktatásért felelős Belügyminisztérium késő este csak annyit reagált a Telexnek a hírre, hogy fake news, nem igaz, hogy bezárják a kislétszámú iskolákat.

Egy fontos részlet! A kormány tagadja az iskolák bezárását, ugyanakkor azt a Hvg360 is kiemeli, hogy az intézkedésre a „racionalizálás” vagy „struktúraátalakítás” szavakkal hivatkoznak a kormányban.

Kontextus. A kormány már a 2022-es választások után felhozta, fel kellene mérni, mennyi iskola van és hogy melyeket érdemes fenntartani. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap a kormányinfón már utalt arra, hogy a „politikailag kényes” kérdés újra napirendre kerülhet. Szólnak pénzügyi érvek egy ilyen lépés mellett, nyilván olcsóbb egy nagyobb iskolát felszerelni és fenntartani, mint négy különbözőt. Akár a tanárhiány enyhítésére is alkalmas lehet egy ilyen lépés. Szakmai érvek is vannak: a nagyobb társaság a gyerekeknek is jobb.

A Fidesz ugyanakkor ellenzékből még élesen kritizálta a baloldali kormányok hasonló lépéseit. Dacára annak, hogy a kormánypártoknak komoly a vidéki támogatottsága, vasúti szárnyvonalakat is zártak be („racionalizáltak”), ahogy most – úgy néz ki – kistérségi iskolákat is fognak. A döntés főleg a vidéki intézményeket érintheti majd.

The post Iskolabezárásokra készül a kormány, megvan, mikor léphetnek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés