:

Brutálisan megcsapolta a kormány a rezsivédelmi alapot

Brutálisan megcsapolta a kormány a rezsivédelmi alapot

Csaknem 400 milliárd forintos egyszeri átcsoportosítást rendelt el rezsiügyben a miniszterelnök.

Pontosan mennyi pénzről van szó?  Egyszeri átcsoportosítás keretében 371,8 milliárd forintot vesznek ki a rezsialapból. Ezt a pénzt három részletben kell átcsoportosítani: 154 milliárdot amint rendelkezésre áll, 118,3 milliárd forintot február 15-ig, végül 99,5 milliárdot március 15-ig.

Honnan hová csoportosítják át? A Pénzügyminisztérium Rezsivédelmi Alap „Lakossági rezsivédelem” címsoráról az Energiaügyi Minisztériumhoz.

Miért? A csütörtökön késő este kijött Magyar Közlöny szerint a kormány egyetért a rezsivédelmi szolgáltatás biztosításáért járó ellentételezés központi költségvetési forrásból történő finanszírozásával, ezért kell az átcsoportosítás.

Végülis ki kapja ezt a pénzt? Az áram- és gázszolgáltatók, a kormány így akarja ellentételezni a rezsicsökkentett árakon elszenvedett veszteségeket.

Tényleg veszteségesek a szolgáltatók? Az MVM például nem, ahogyan arról mi is írtunk, tavaly degeszre kereste magát a lakossági piaci árakon. Az első fél évben 209 milliárdos adózott eredménye volt, bár ezt a külföldi tevékenységgel magyarázták. Mindenesetre az állam rögtön ki is vett egy jó kis osztalékelőleget a cégből: 309 milliárd forintot.

Tízmilliárdos döntések az éj leple alatt: mínusz 82 milliárd a rezsialapból

The post Brutálisan megcsapolta a kormány a rezsivédelmi alapot appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés