:
Breaking News

Az EU blokkolná az Amazon robotporszívó vásárlását

Trösztellenes okokra hivatkozva az EU keresztbe tenne a Roomba robotporszívókat gyártó vállalat, az iRobot 1,4 milliárd dolláros felvásárlásának, a hírre a cég részvényei 40 százalékot estek, írja a Wall Street Journal, amit a Reuters szemlézett.

Mi történt? Még 2022 augusztusában az Amazon jelezte vásárlási szándékát a cég és a felügyelő hatóságok felé, a felvásárlással az Amazon a stratégiailag fontos “okos eszközök” kínálatát szeretné bővíteni. A folyamat elhúzódott, és az európai szabályozók végső áldására várt az adásvétel, azonban csütörtökön az Európai Bizottság egy megbeszélésen tájékoztatta az Amazon képviselőit, hogy az európai versenyhatósági szervek nagy valószínűséggel nem fogják jóváhagyni az akvizíciót, miután az Amazon nem tudott biztosítékokkal szolgálni a szabályozó aggályaira a verseny korlátozásával kapcsolatban, amit a felvásárlás okozna a robotporszívók piacán.

Mik a következmények? Az EU egy újabb jelentősnek mondható üzletet blokkolhat annak versenyt korlátozó természetére hivatkozva, ami sem az Amazon, sem az iRobot számára nem jó hír, aminek hatására a csütörtök este a kereskedési órák után 40 százalékkal is lentebb volt, jelenleg a nyitás előtt is hasonló szinteken áll az árfolyam.

The post Az EU blokkolná az Amazon robotporszívó vásárlását appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés