:

Nagyot kaszált a Tiborczhoz köthető dubaji cég

Szintet lépett a Forbes friss milliárdos-listájára frissen felkerült Tiborcz István üzleti köreihez köthető Plasma Expert Kft. Az emberi vérplazmabizniszt az emírségek adóparadicsomával kombináló cég 18,3 milliárd forint adózás utáni nyereséget jelentett a 2022-es évről.

Eddig is nyereséges volt? Igen, de nem ennyire. A 2016-ban alapított cég eddig is szépen hozott a konyhára a 24.hu cikke szerint. 2020-ban 1,6 milliárd, egy évvel később 1,845 milliárd forint osztalékot vehetett ki az akkori tulaj, a Golden Bay Trading FZE, 2022-re azonban megtízszereződött a profit.

Hogyhogy csak most jöttek ki a számok? A Plasma Expert eléggé megcsúszott a mérleg benyújtásával, az előírt 2023. május végi határidő helyett fél évvel később, karácsony előtt néhány nappal adta be a cégbíróságnak a dokumentumokat.

Fizetnek-e osztalékot? A tulajdonos a dubaji székhelyű Atlantis International Holding L.L.C.-F.Z. a mérlegbeszámolóval együtt leadott alapítói határozatában nem jelzi, mihez kezd a 18,3 milliárd profittal, kiveszi-e osztalékként, vagy az eredménytartalékba helyezi. A Plasma Expert beszámolója elég szűkszavú, nem részletezi, pontosan miből származik az óriási nyereséget megalapozó bevétel.

Mit tudunk a cégről? Keveset. A cégdokumentumokból nem sok derül ki arról, hogy kik állnak a tulajdonos Atlantis mögött, ki vagy kik élvezhetik a dubaji adózás előnyeit. A dubaji hatóságok működési engedélyében csak a dubaji cég ügyvezetője, Molnár László neve szerepel, illetve az, hogy gyógyszer- és gyógyászati termékek nagykereskedelme a tevékenységi kör. Magyarországgal kettős adózást elkerülő egyezmény van érvényben, Dubajban ugyan a társasági adót már bevezették, de az adó magánszemélyek számára nulla, így akár az osztalék is kivehető adómentesen. A már egy ideje vagyonkezelőként működő Plasma Expert körül egyre terebélyesedik a cégháló, mérlegében még csak 6 leánycéget tüntetett fel, de azóta már egy tucat leánycég tartozik ide, és valamennyit Szabados-Szilvási Árpád ügyvezető irányítja.

The post Nagyot kaszált a Tiborczhoz köthető dubaji cég appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés