:

Itt az okostávcső, ami beazonosítja, amit éppen nézel

Itt az okostávcső, ami beazonosítja, amit éppen nézel

Idén a CES kütyüexpó legfelkapottabb technológiái a mesterséges intelligencia és az átlátszó kijelzők voltak, de a Las Vegasban rendezett eseményen azért az extravagáns tévék és az MI-vel felturbózott telefonok mellett feltűntek más érdekességek is. Ott van például a képkeretnek álcázott router, vagy éppen a Swarovski Optik okostávcsöve, ami vadászat vagy éppen madarak megfigyelése közben segítheti ki a felhasználóját.

Az AX Visio névre hallgató eszköz egyik nagy különlegessége a beépített neurális feldolgozó egység (NPU), ami a gyártó ígérete szerint olyan nagy teljesítményű képfelismerést biztosít, amit más hasonló eszközök (még) nem. A tekerőkapcsolóval csak ki kell választani, hogy madarak vagy emlősök után kémlelünk-e, és amennyiben egy állat megjelenik a látómezőnkben, a távcső képes azt azonosítani, megjelenítve az egyed nevét a szemünk előtt. Az AX Visio emellett digitális iránytűként is bevethető, sőt, akár arra is van lehetőség, hogy streameljük a benagyított látványt.

Az 10x optikai nagyításra képes, 32 milliméteres objektívvel szerelt okostávcső 112 méter és 1 kilométer közötti látómezőt biztosít, akár fényképek és videók is készíthetők vele használat közben. Az elkészített fotók 13 megapixelesek (4208 x 3120 pixel), a mozgóképek felbontása viszont maximum Full HD lehet. Az AX Visio mellé természetesen okostelkefonos alkalmazás is tartozik, aminek segítségével a felvételek könnyedén feltölthetők a mobilunkra, hogy aztán ott szerkesszük őket, és az app szükséges a Live View névre keresztelt streamelés működtetéséhez is.

Az aksi a gyártó szerint még intenzív használat mellett is két óráig bírja, ha pedig nem vesszük igénybe az extra funkciókat, akkor 15 órán át is képes működtetni, az amúgy 1,1 kilogrammos eszközt. A legvadabb rész az okostávcsővel kapcsolatban persze nem az, hogy képes felismerni az elé kerülő élőlényeket, hanem az ára, hiszen a Swarovski Optik 4600 eurót kér az összegért, ami nagyjából 1,7 millió forintnak felel meg.

Kapcsolódó Idén kezdetét veszi az okostévék új korszaka A mesterséges intelligencia a televíziók terén is nagy változásokkal kecsegtet.

The post Itt az okostávcső, ami beazonosítja, amit éppen nézel first appeared on 24.hu.