:

Jogerős: pert nyert a Forbes a műtrágyakirály ellen

Jogerős: pert nyert a Forbes a műtrágyakirály ellen

Három éve húzódó perünk volt Bige László Nitrogénművek-vezérrel, amit kiadónk január közepén jogerősen is megnyert.

Bige Lászlóval a 2021 februárjában megjelent 50 leggazdagabb magyar listánk kapcsán volt elhúzódó jogvitánk. Az ügy az első- és másodfok után eljutott a Kúriáig, ami azt a döntést hozta, hogy az eljárást meg kell ismételni. A megismételt eljárás 2023-ban indult, az elsőfokú bíróság Bige Lászlónak adott igazat, ezt az ítéletet változtatta meg most jogerősen a másodfokú bíróság. Az ügyben a Forbes kiadóját a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédjei, Hüttl Tivadar és Pető Márk képviselte.

Ezt kifogásolta Bige

Bige László amiatt élt tiltakozással, mert a lista kapcsán több mindent is megkérdőjelezett, többek között:

a módszertanunk pontosságát és azt, hogy egységesen alkalmazzuk-e minden érintettre, a számításba bevont cégek körét, a számítás alapjául szolgáló üzleti év adatainak „frissességét”, mindezekből következően a végső becslés pontosságát, illetve a személyes adatainak használatát.

Mint a listáinkhoz kapcsolódó perek többsége, ez a per is főleg arról szólt, hogy megsértettük-e az érintett milliárdos személyes adatainak védelméhez fűződő jogát. A másodfokú bíróság arra jutott, hogy nem: mint az ítéletben írják, a Forbes újságírói tevékenységét oltalmazó sajtószabadság és véleménynyilvánítás alapjogai erőteljesebben érvényesülnek, mint Bige László személyes adatainak védelméhez fűződő önrendelkezési joga.

Bige László a Forbes legfrissebb gazdaglistáján. >>>

Mit mondott pontosan a bíróság?

A bíróság az ítélet indoklásában azt írja, nem merült fel olyan összehasonlító adat vagy bizonyíték, ami alapján arra lehetne következtetni, hogy a Forbes nyilvános forráson alapuló adatfeldolgozása téves alapokon nyugszik, illetve módszertana nem elfogadható. „Arra sem merült fel meggyőző adat, hogy az alperes a listán szereplő más személyek esetében is az alkalmazott módszertantól eltérő, a felperesre kedvezőtlenebb metódust alkalmazott volna.”

A bíróság szerint az objektív alapokra helyezett értékelésünk a számunkra elérhető adatokon alapult, és a 2020-ban leadott beszámolók 2019-es adatainak alkalmazására megfelelő indokot szolgáltattunk azzal, hogy az egységes értékelés csak ez alapján volt lehetséges. A bíróság azt is megállapította, hogy az ilyen módon szerkesztett tartalom közérdeklődésre tart számot, mert a magyar gazdaság szempontjából kiemelkedően fontos tevékenységet végző Bige László gazdasági cselekvéseire enged rálátást. „Fontos érdek, hogy az olvasóközönség tudomást szerezzen a felperes gazdasági teljesítményéről, az azt befolyásoló körülményekről, mert személye jelentős befolyásoló erőt képvisel egymaga, de a listán szereplő más személyekkel együtt közösen is.”

A bíróság szerint nem volt megállapítható, hogy a megjelenés Bige Lászlóra nézve kézzelfogható hátrányos következményekkel járt volna.

Az indoklásban a másodfokú bíróság azt is hangsúlyozta, hogy csak másodlagos jelentőséget tulajdonít a szereplők sorrendbe helyezésének.

„A legjelentősebb hazai vállalkozók és vállalkozások tevékenységének egybefoglalása, értékelése jelentős szellemi teljesítmény eredménye.”

El kell-e fogadni, ha egy milliárdos máshogy számolna?

Az ítélet fontos megállapításokat tartalmaz a transzparenciánkkal kapcsolatban is. Bige László ugyan „azt az érdekét artikulálta, hogy az általa hivatkozott vagyonelemek és korrekciós tényezők, valamint adatok mentén történjen az értékelés”; ezzel szemben azonban, írják, a nyilvánosság számára értékesebbnek kell minősíteni azt a megoldást, melyet a Forbes alkalmazott.

Azaz „az érintettek számára egyértelművé tette az értékelés alapelveit, módszerét, ezt a nyilvánosság felé is közvetítette a lap és az online megjelenéssel együtt, melynek eredményeként nyilvános forrásból származó adatokat vett figyelembe, de ha az eltelt idő indokolta, az érintettektől származó, ellenőrzött adatokkal korrigált, és ezt jelezte is. Ez megfelelt a szakmai elvárásoknak és a közlés a közérdeklődésre számot tartó információk ellenőrizhetősége révén a véleménynyilvánítás kiemelt oltalmát is élvezte.”

The post Jogerős: pert nyert a Forbes a műtrágyakirály ellen appeared first on Forbes.hu.