:
Breaking News

Elemzők a KSH matekjáról: nem helytelen, de nem is szerencsés

Elemzőket kérdeztek arról, mi állhat amögött, hogy 2023 utolsó négy hónapjában felülbecsülték az infláció ütemét ahhoz képest, amekkorát végül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölt. Mi lesz az energiainflációs módszertannal?

Honnan indulunk? Ahogy a 24.hu is kezdi a cikkét, decemberi hír, hogy az energiaárak kiszámítása miatt konzultációt kért az Eurostat a KSH-tól az alkalmazott módszertannal kapcsolatban. A megszólaltatott szakértők szerint nem is a módszertan, inkább a felhasznált adatok átláthatósága miatt lehet probléma.

Több ebből Hétvégi dráma: fogta magát az egyik állampapír és eltűnt a számlákról Jogerős: pert nyert a Forbes a műtrágyakirály ellen

Mi lehet a háttérben? A KSH szerint az említett négy hónapban 30 százalék körüli vagy a fölötti mértékben estek az árak a vezetékes gáz esetében, fűtési szezon ide vagy oda. Emiatt felmerült, hogy a hivatal a fogyasztási jelleggörbe adatait használja a méréseinél, csakhogy erről a módszertani ismertetőjében nem tesz említést.

Fogyasztási jelleggörbe

A szolgáltató a lakossági ügyfelek átlagos fogyasztási adatai alapján nem havonta egyenletesen osztja el a kedvezményes, egy évre járó energiamennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználás tipikus ritmusához. Avagy nyáron alacsonyabb, télen magasabb gázfelhasználást jelent, előbbinél alacsonyabb, utóbbinál pedig magasabb kedvezményes mennyiséget biztosít.

Helytelen lenne? A megkérdezett elemzők szerint a KSH gyakorlata nem szerencsés, de bizonyos tekintetben helyes az elméleti megközelítés, a rezsicsökkentés korlátozása miatt nem is nagyon lehetne más eljárást alkalmazni. Másfajta számítás alkalmazásánál viszont az inflációs adatokban is komoly változás történne.

Manipuláció? A 24.hu azt is megjegyzi, hogy kívülről nem fest jól, hogy az energiainflációs vita és a KSH-nál történt személycserék szinte egy időben történtek, de fontos megjegyezni, hogy semmilyen bizonyíték nincs az adatok szándékos manipulálására. Ahogy arról decemberben is beszámoltunk, elemzők szerint régi módszertannal és a tényleges fogyasztással súlyozva lehetetlen lett volna, hogy októberre egy számjegyűre essen az infláció. A KSH akkor úgy értékelte a helyzetet, hogy ők transzparensen kommunikáltak, és szerintük a média meg a rivaldafény is tehetett a felháborodásról.

The post Elemzők a KSH matekjáról: nem helytelen, de nem is szerencsés appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés