:

Romokban a kiskereskedelem, egyre többen húzzák le a rolót

A KSH friss adataiból kiderül, hogy csak 2022 és 2023 júniusa között a hazai kiskereskedelmi egységek 6,4 százaléka, közel 7000 üzlet zárt be országszerte. Így már 110 ezer alatt lehet az országosan működő egységek száma. Nógrádban közel 10 százalékos az üzletek bezárásának aránya, míg üzlettípusok szerint az „iparcikk jellegű, vegyes” üzletek 28 százaléka zárt be, csak 2023 első félévében (!) – írja a friss adatok alapán a Pénzcentrum.

Hol zártak be a boltok? A fenti számok azért aggasztóak, mert 2019-ben még 128 ezer feletti üzletszámról beszélhettünk és az azóta eltelt időben több mint 18 ezer kereskedelmi egység tűnt el a hazai piacról. A megyei adatok ennél még szomorúbbak:

Nógrád megyéből például csak 2022 és 2023 júniusa között közel 10 százaléka az üzleteknek húzta le a rolót, 2019-től vizsgálva, ugyanez az arány 16,7 százalék.  Budapesten szintén 2019-től vizsgálva a kiskereskedelmi egységek 19 százaléka zárt be.  Nógrád mellett még Baranya, Borsod és Vas megyében is 7 százalék felett volt a bezárások aránya csak a 2022 június-2023 június közötti időszakban.

Milyen boltok zártak be? A KSH adatai szerint a tavalyi év első felében a kiskereskedelmi üzletek körülbelül 4 százaléka zárt be, ami több mint 4500 boltot jelent. A legtöbb bezárt üzlet „iparcikk jellegű, vegyes” üzletek kategóriájába volt sorolható, a vizsgált periódusban csaknem 28 százalékos bezárási aránnyal.

Az újságárusok 8,2 százaléka zárt be,  a „könyv-, újság-, papíráru-szaküzletek” 7,7 százaléka tette ki a zárva táblát végleg. A „nem élelmiszertermék” jellegű boltok 4,3 százaléka is kapitulált, a textil-és ruházati szaküzletek száma is az átlag felett csökkent 2023 első félévében. 

Melyik boltok NEM zártak be? A KSH által vizsgált üzlettípusok közül 

az állatgyógyászati termékekkel foglalkozó egységek száma 215 új üzlettel bővült országosan,  valamint a halszaküzletekből is csak egy zárt be hazánkban.  Az „élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes” boltok csak 2,67 százaléka zárt be,  az élelmiszer és italboltok között pedig csak 2,1 százalékos bezárási arányról beszélhetünk 2023 első félévében az előző év azonos periódusához viszonyítva .

Kontextus. Az infláció az alapanyag-, energia- és egyéb inputárakban is (sokszor aránytalanul) megmutatkozott, a vásárlóerő csökkenésével a kiskereskedelmi forgalom is jelentősen elmaradt, így bizonyos kiskereskedelmi szegmensek érintettsége sokkal jelentősebb volt. A KSH legutóbbi adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom még mindig lábadozik, a forgalom volumene 2023 novemberében a naptárhatásoktól megtisztított adatok figyelembevételével 5,4 százalékkal marad el az előző év azonos időszakához képest. 

Az „élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes” üzletekben 0,6 százalékos a volumencsökkenés,  az élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9,  míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,4 százalékkal lett kisebb az értékesítési volumen az előző évhez képest, szintén naptárhatástól megtisztított adatok alapján.  A „használtcikk-üzletekben” 4,1,  a „könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben” a volumencsökkenés 5,1 százalékos,  de a „bútor- és műszaki cikk” üzletekben is 7,8 százalékos a csökkenés.  Az „iparcikk jellegű vegyes üzletekben” 9,2 százalékos, a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben  a csökkenés 9,9 százalékos.

The post Romokban a kiskereskedelem, egyre többen húzzák le a rolót appeared first on Forbes.hu.