:

Pénzt keresni a klímaváltozással? Itt a befektetők következő nagy dobása: a katasztrófa kötvények

A 2023-as év történelmi profitokat hozott az amerikai Hedge Fund-ok számára, az Financial Times adatai alapján a 20 legnagyobb szereplő összesen 67 milliárd dollár nyereséget termelt a befektetőinek, ami két milliárd dollárral haladja meg az előző, 2021-es év rekordját. A Bloomberg információi szerint ehhez a részvényárfolyamok emelkedése mellett nagyban hozzájárultak a katasztrófa kötvényeken keresett összegek.

Mik azok a katasztrófa kötvények? A katasztrófa kötvények biztosítási termékekhez kötött értékpapírok, amiket a biztosítótársaságok bocsátanak ki a különböző, várható természeti katasztrófákhoz kapcsolódó biztosítási események fedezeteként. Ezek a kötvények átlagon felüli hozamot nyújtanak, amennyiben a biztosítás tárgyát képező természeti katasztrófák NEM történnek meg. Ezek a katasztrófák általában elég jól specifikáltak a szerződésekben, és

ahogy a klímaváltozás hatására a bekövetkezési valószínűségek nőnek, úgy nő a biztosítások kockázati prémiuma, ami lényegében a kötvénytulajdonosok profitja. 

Miért éri meg a kibocsátásuk? A katasztrófa kötvények segítségével a biztosító társaságok saját kockázatukat porlasztják, valamint az olyan nagy horderejű eseményekre tudnak így fedezetet nyújtani, amire saját forrásból nem, vagy csak nagyon nehezen tudnának. 

Nincs megállás. Szakértők szerint a katasztrófa kötvények piaca egyre csak nőni fog, ahogy a klímaváltozás nyomán a különböző természeti katasztrófák gyakorisága nőni kezd, valamint megjelentek a piacon a nagy horderejű kibertámadások biztosítására fedezetet nyújtó katasztrófa kötvények is, amikben szintén nagy potenciált látnak a befektetők.

The post Pénzt keresni a klímaváltozással? Itt a befektetők következő nagy dobása: a katasztrófa kötvények appeared first on Forbes.hu.