:

Ezer milliárd forintot oszt ki az állam, figyelje a számláját, mikor érkezik a pénz

Hatalmas pénzösszeghez jutnak az államtól a kisbefektetők az első negyedévben. Mindenkinek magának kell intézkednie a kamatokról és a lejárt állampapírok után kapott összegről – írja a Bank360.

Mi történik? Az első negyedévben fizeti ki a lakossági befektetőknek a legtöbb kamatot a magyar állam, a lakossági állampapírok kamatára és a lejárt állampapírok után több mint ezer milliárd forintot fizet.

A múlt hét végén már fizetett kamatot a PMÁP-ok közül az egyik , és a hét végén esedékes egy másik sorozatnál a kamatfizetés. A kisbefektetők csak e két állampapír után mintegy 150 milliárd forintnyi kamatot kapnak.

Mennyit fizet? A Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) kamatfizetése meghaladhatja a 750 milliárd forintot az első negyedévben, de februárban is lejár egy sorozat, amelyben több mint 105 milliárd forint van.

A Bónusz Magyar Állampapírokra (BMÁP) is több tízmilliárd forintnyi kamatot fizet az állam, a Egyéves Magyar Állampapírok (1MÁP) is folyamatosan járnak le minden héten.

Honnan fogom tudni, hogy megjött? A Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlát vezető ügyfelek sms-értesítést kapnak, amikor megérkezik a kamat a számlájukra. Nem biztos azonban, hogy minden befektetési szolgáltató így tesz majd, ezért akinek állampapírjai vannak, jól teszi, ha odafigyel a kamatfizetési napokra.

Mihez érdemes kezdeni a pénzzel? A pénzt nem árt újra befektetni, ugyanis nem vásárol belőlük automatikusan új értékpapírokat sem a kincstár, sem más szolgáltató.

Ha állampapírban gondolkodom, mi legyen? Akkor a már említett PMÁP mellett választható még a három hónapos diszkontkincstárjegyek (dkj) hozamát követő BMÁP, ennek az aktuális kamata 9,31, illetve 8,01 százalékos.

Új állampapír a FIX MÁP, amely szintén negyedévente fizet kamatot három éven át, ennek mértéke évi 7 százalék, és rövidebb futamidejű lakossági papírok is vannak ennél valamivel kisebb kamattal. A magánszemélyek ezek mellett intézményi kötvényeket és dkj-t is vásárolhatnak.

A Magyar Államkincstár kizárólag állampapírokat forgalmaz, de a befektetési szolgáltatóknál, bankoknál, brókercégeknél más értékpapírok is elérhetők, köztük befektetési alapok, kötvények és részvények is. Néhány banknak már van vonzó betéti ajánlata is, 7-8 százalékos kamattal.

The post Ezer milliárd forintot oszt ki az állam, figyelje a számláját, mikor érkezik a pénz appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés