:

Újabb bérfejlesztés: a szakoktatók is örülhetnek

Minden oktatóé az öröm, kiterjesztik a bérfejlesztést.

A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által jegyzett határozat szerint a szakképzésben is olyan bérfejlesztést kell megvalósítani, mint a köznevelésben. Az illetményeket a mindenkori pedagógus-béremeléssel azonos mértékben kell emelni.

Mi történik? A határozat szerint 2024. január 1-jével átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapnak a szakoktatók. A kormány egyetért azzal, hogy minden oktató bére érje el legalább a havi 581 680 forintot.

Honnan lesz a pénz? Varga Mihály pénzügyminiszternek kell gondoskodnia a bérfejlesztéshez szükséges költségvetési forrás biztosításáról. Kiegészítő támogatásként a törvényben meghatározott fenntartók, illetve a bevett egyház és annak belső egyházi jogi személye is megkapja a bérfejlesztés megvalósításához szükséges forrást.

Kontextus. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az állami tévé kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy ez összesen 60 milliárd forintot jelent a hazai költségvetésnek, és a döntés 24 ezer szakképzésben oktatót érint.

The post Újabb bérfejlesztés: a szakoktatók is örülhetnek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés