:

Korlátozzák a külföldi befektetések lehetőségét a kínaiaknak

Fel akarják rázni Kínában a belföldi részvények iránti keresletet, úgyhogy korlátozzák a lakosság külföldi befektetéseit a Financial Times szerint.

Mi történik?  Felfüggesztik, illetve korlátozzák a lakossági befektetők felé való értékesítést a külföldi értékpapírokba fektető kínai befektetési alapok. Ezt a hatóságok nyomására teszik, a cél, hogy növeljék a belföldi részvények iránti keresletet.

Kontextus. Megnőtt a külföldre fektető alapok népszerűsége a lakossági befektetők körében, a hatóságok pedig aggódni kezdtek a tőkekiáramlás miatt. Úgy igyekeznek gátat szabni ennek, hogy korlátozzák az offshore értékpapírokba fektető alapokhoz való lakossági hozzáférést

A kormány minősített belföldi intézményi befektetői rendszere (QDII) lehetővé teszi a bankok, brókercégek és alapkezelők számára, hogy megkerüljék a szigorú kínai tőkeellenőrzést. A QDII-programon keresztül kínált alapok megvásárlása az egyetlen legális módja annak, hogy a kínai lakossági befektetők külföldi részvényekbe és kötvényekbe fektessenek.

Mi ennek a következménye? A befektetői kereslet növekedése miatt néhány alap elérte a kvótáját, míg más alapok utasítást kaptak a kínai szabályozó hatóságoktól, hogy lassítsák, vagy egyes esetekben állítsák le az alapok értékesítését.

79 kínai QDII-alap függesztette fel a lakossági befektetőknek történő értékesítést, 53 pedig korlátozta. Ezek együttesen az összes QDII-alap mintegy 30 százalékát teszik ki.

The post Korlátozzák a külföldi befektetések lehetőségét a kínaiaknak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés