:

Így látják az állatok a világot

Így látják az állatok a világot

Közismert tény, hogy az állatok látása gyakran merőben eltér a miénktől. Vannak például fajok, amelyek ultraibolya spektrumban is észlelnek, míg más élőlények szürkében látják a világot.

Az ökológusok és zoológusok számára óriási értéket jelent, ha a vizsgált állat szemével nézhetnek körbe. Egy friss tanulmányban bemutatott kamera- és szoftvertechnológia ebben segíthet – írja az IFLScience.

A rendszer lehetővé teszi, hogy az egyes fajok által látható környezetet megjelenjen. A korábbi, spektrofotometrián alapuló próbálkozások igen időigényesek voltak, mozgóképeket pedig nem is tudtak rögzíteni. Az új kamerarendszer négy spektrumban, UV, vörös, kék és zöld színekben képes videót létrehozni.

Az adatokat utóbb érzékelési egységeknek nevezett formává alakítják. Ehhez felhasználják az egyes állatok szemében található fotoreceptorokról szerzett ismereteket.

Daniel Hanley, a George Mason Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az érzékszervi ökológia modern technikái lehetővé teszik, hogy következtetni lehessen az állatok által érzékelt statikus jelekre. A probléma az, hogy a fajok sokszor mozgó célpontok alapján hoznak meg döntéseket.

Olyan hardver- és szoftvereszközöket mutatunk be ökológusok és filmesek számára, amelyek képesek rögzíteni és megjeleníteni az állatok által érzékelt színeket mozgás közben

– tette hozzá.

A régi spektrofotometriás módszerrel összehasonlítva az új kamerarendszer több mint 92 százalékos pontossággal jelezte előre az érzékelt színeket. A csapat elismeri a technológia néhány korlátját, például a kézi fókuszálás szükségességét és a gyorsan mozgó tárgyak fókuszban tartásának kihívásait. A szoftver nyílt forráskóddal elérhető, hogy mások is építhessenek a technológiára.

The post Így látják az állatok a világot first appeared on 24.hu.