:

Külföldre adósodott el a kormány

A külföldi szegmens vezet egyes szektorok állampapír-piaci részesedésénél, megelőzve a magyar lakosság állampapír-részesedését – írja az EconomX.

Miről van szó? Állampapírba és befektetési alapba fektet a magyar a lakosság, de a legnagyobb állampapír-vásárló továbbra is a külföldi szektor, 13 436 milliárd forintot adtak kölcsön az államnak a novemberi adatok szerint.

Mik a számok? A magyar háztartások kezében 12 422 milliárd forintnyi állampapír volt november végén, ami egy hónap alatt 237 milliárdos állománybővülést jelentett. Az egyes szektorok állampapír-piaci részesedésénél továbbra is a külföldi szegmens vezet közel 31 százalékkal.

A második a sorban a magyar lakosság állampapír-részesedése 28,4 százalékkal. A sorban következnek a

hitelintézetek 22,1 százalékkal, egyéb 8,7 százalékkal, biztosítók, nyugdíjpénztárak 5,6 százalékkal befektetési alapok 4,7 százalékkal.

Mibe fektetünk többet? Legnagyobb volumenben a befektetési alapokban elhelyezett pénz nőtt tavaly novemberben: 128 milliárd forintnyi friss tőkét helyeztek el a magyarok különböző alapokban. Ezeknél a következő a sorrend:

Befektetési jegyek: 8 300 milliárd forint Részvények: 1 462 milliárd forint Banki kötvények: 600 milliárd forint

Ez a trend folytatódni fog? Előfordulhat, hogy a pozitív banki hangulat csak novemberben tartott, december 31-ig ugyanis a pénzintézeteknek ki kellett küldeniük egy levelet az összes ügyfélnek, amelyben maguk ellen beszélnek, és a bankbetétek helyett állampapír vásárlására ösztönzik a lakosságot.

The post Külföldre adósodott el a kormány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés