:

Kérdőjelek a pedagógus béremelés körül

Bár megjelentek a vonatkozó jogszabályok, mégsem lehet pontosan tudni, mennyivel nő a pedagógusok bére. Pedig a februárban kifizetendő januári bérüket már emelve kell kapniuk.

A Népszava cikke szerint épp az összegek megállapításának részletei maradtak ki a jogszabályokból.

Mi történt? A pedagógusoknak, szakképzési oktatóknak, óvodapedagógusoknak január 30-áig kellene megkapniuk a megemelt béreiket is tartalmazó új munkaszerződéseiket, ám a béremelés lebonyolításának részletezésére kiadott kormányrendeletekből épp azok a részletek maradtak ki, amelyek az illetmények pontos megállapításához szükségesek lennének. A múlt héten megjelent kormányrendelet ugyan rögzítette, hogy az egyes fokozatoknál melyek azok a minimumösszegek, amelyeket az átlagosan 32,2 százalékos bértömeg-emelésből meg kell kapniuk a pedagógusoknak, de azt nem, hogy hogyan kell felosztani a bértömeget.

Mi következik ebből? A pedagógusoknak január 8. óta, továbbra is úgy kell dolgozniuk, hogy még mindig nem tudják, mennyi lesz a januári bérük. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet azt mondta, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárságával történt legutóbbi egyeztetésen szóban arról kaptak tájékoztatást, hogy a tankerületi intézményekben lehetőleg mindenki a tavaly novemberi béréhez viszonyítva kap majd emelést, ez egyedül a gyakornokoknál jelent 32,2 százalékos többletet, Pedagógus I. fokozatban pedig 31,2 százalékot, Pedagógus II-nél 29,1 százalékot, mesterpedagógus kategóriában 21,2 százalékot, a kutatótanároknál pedig 19 százalékot. Csakhogy ezeket nem írták bele a rendeletbe.

Kontextus A kormány január 18-án közölte, hogy már februárban a 32 százalékkal megemelt bért kapják a tanárok és a szakképzésben dolgozók is. Ennek köszönhetően 612 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére. 2030-ig vállalták, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára emelik a tanárok fizetését, ami összességében 6000 milliárd forintba kerül. Ebből 700 milliárdot áll az EU.

Miért fontos ez? Bár a kormány szerint nincs pedagógushiány, a számok nem ezt mutatják, a további elvándorlás megelőzése érdekében mindenképpen lépnie kellett a kormánynak.

Hogyan tovább? Valószínűleg úgy, hogy érkeznek majd pontosabb jogszabályok, vagy ha nem, akkor a februári fizetéssel minden pedagógusnak világossá válik, mennyiért is dolgozott janu

The post Kérdőjelek a pedagógus béremelés körül appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés