:

Több tucat új bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül

Több tucat új bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül

Egy friss tanulmány alapján 85 olyan potenciális Naprendszeren kívüli bolygót, úgynevezett exobolygót fedeztek fel, amelyek hőmérséklete meglehetősen alacsony – írja az Independent. A lehetséges objektumokat a NASA TESS műholdjával észlelték, tömegük a Jupiteréhez, a Szaturnuszéhoz és a Neptunuszéhoz hasonló lehet.

A TESS a csillagok fényességének alakulását követi, a változások az égitest előtt elhaladó bolygókra utalhatnak. Általában három úgynevezett tranzitot kell megfigyelni ahhoz, hogy felfedezésről beszélhessünk.

Az új tanulmányban ugyanakkor olyan rendszerek szerepelnek, amelyekben csak két eseményt dokumentáltak. Elképzelhető, hogy ezek az exobolygók hosszabb keringési idejűek, így hőmérsékletük hűvösebb lehet.

Az érintett objektumok 20-700 nap alatt tehetnek meg egy kört gazdacsillaguk körül, a TESS által megfigyelt többi exobolygó keringési ideje ezzel szemben 3-10 nap.

A kutatók úgy vélik, hogy a 85 bolygóból több csillaga lakható zónájában lehet, ott, ahol fennmaradhat az általunk ismert élet egyik alapja, a folyékony víz.

Fontos hozzátenni, hogy az objektumok létezését még meg kell erősíteni. A most bemutatott égitestek közül 60 teljesen új, 25-öt már korábban leírtak.

Faith Hawthorn, a Warwicki Egyetem munkatársa szerint először egy 1,4 millió csillagból álló mintán futtattak le egy algoritmust. Az átvizsgálási folyamat után 85 olyan rendszerre szűkítették le a kört, amelyben exobolygók lehetnek. Az adathalmazban az objektumok csak kétszer haladtak el csillaguk előtt.

A csapat azért hozta nyilvánosságra a bolygók felfedezését, hogy a csillagászok világszerte elemezhessék őket. Dr. Sam Gill, a Warwicki Egyetem szakértője szerint a kétszeres elhaladás révén a hagyományos tranzitvizsgálatok objektumainál hűvösebb égitestekre bukkanhatnak.

The post Több tucat új bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül first appeared on 24.hu.