:

Extraprofitadó: váratlan módosítást dobott be éjjel a kormány

Két különálló rendelettel is módosítja az extraprofitadóról szóló rendeletet a kormány, az egyik új sarc visszamenőleges hatállyal lép érvénybe.

Mi történt? Csütörtökön késő este jelent meg a Magyar Közlönyben, miszerint a kormány két különálló rendelettel is módosítja az extraprofitadóról szóló rendeletet.

Kiket érint a módosítás? A gyógyszergyártókat kellemetlen meglepetés érheti, írja a Portfolio.hu. A kormány a gyógyszergyártói különadó mellé ugyanis bevezeti a gyógyszergyártói extraprofitadó fogalmát is, dupla akkora kulccsal, mint az eddigi különadóteher kulcsai. A gyógyszergyártók még 2022. december végén egy váratlan közlönyben kapták nyakukba az extraprofitadót. Az új sarc visszamenőleges hatállyal 2024. január 1. napjától érvényes.

Külön csavar: Amellett, hogy nehezen érthető a törvényhozói szándék, a rendelet nem csak a 2024-es adóévre írja át a gyógyszergyártói különadóterhek szabályait, de azon cégek esetében, melyeknek 2023-ban indult adóéve még nem zárult le, a 2023-as évre is.

Háttér: A kulcsok megemelésével és a szabályok utólagos átírásával a kormány alighanem a cégek terheit akarja növelni, hogy stabilizálja a szétcsúszó idei költségvetési folyamatokat. A Portfolio.hu kiemeli, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter épp csütörtökön ismerte be közvetetten, hogy az idei hiánycél nem tartható.

The post Extraprofitadó: váratlan módosítást dobott be éjjel a kormány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés