:

Mégsem jár Magyarországnak a 10 milliárd euró? Napokon belül szavazhat az EP

Napokon belül szavazhat az Európai Parlament azzal kapcsolatban, hogy bíróság elé idézzék-e az Európai Bizottságot. Hogy miért? A Magyarországnak ítélt 10,2 milliárd euró miatt.

Mi történik? Február 1-jén szavazhat az Európai Parlament, hogy bíróság elé citálják-e az Európai Bizottságot a Magyarországnak felszabadított 10,2 milliárd euró miatt, írja a Népszava, bennfentes parlamenti forrásra hivatkozva.

Miért történik mindez? Az Európai Bizottság december közepén döntött a 10,2 milliárd euró felszabadításáról, miután közlésük szerint Magyarország teljesítette az úgynevezett horizontális feljogosító feltételeket. Az EP szerint a biztosi kollégium azonban úgy ítélte oda az összeget Magyarországnak, hogy a nemzeti hatóságok nem hajtották végre a cserébe elvárt igazságügyi reformot. A múlt héten elfogadott állásfoglalásában már kilátásba helyezték a perindítást. Ha keresetet indítanak, valószínűleg a 10,2 milliárdról szóló döntés megsemmisítését fogják kérni.

Mi lehet a következmény? Ha az EP jogi bizottsága úgy dönt, hogy az EU Bírósága elé idézik az EB-t, szinte biztos, hogy a két intézmény vitáját bírák döntik el. Az eljárás másfél-két évig is eltarthat. A végrehajtást a parlament elnöke megakaszthatja, ha nem ért egyet a jogi bizottság véleményével (ebben az esetben plenáris szavazást kezdeményezhet). Ilyenre azonban ritkán kerül sor.

The post Mégsem jár Magyarországnak a 10 milliárd euró? Napokon belül szavazhat az EP appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés