:

Hamarosan új világ köszönt az iPhone felhasználókra Európában

Hamarosan új világ köszönt az iPhone felhasználókra Európában

Az Európai Unióban érvényben lévő szabályozások először az USB-C port használatát tette kötelezővé (többek között) az Apple számára, de még ennél is komolyabb változás vár minden iPhone felhasználóra Európában, hiszen a márciusban hatályba lépő, a digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) okán hatalmas változások okán a cégnek meg kell nyitnia az eddig kifejezetten zárt operációs rendszerét. Ennek első jelei már meg is jelentek az iOS 17.4 frissítés január 25-én kiadott fejlesztői béteverziójában.

Ennek részeként az Apple alkalmazásboltja hamarosan nem lesz megkerülhetetlen, más áruházak is elérhetők lesznek az App Store mellett (sőt, ezeket alapértelmezettnek is be lehet majd állítani), ugyanúgy, mint Androidon, ahol a Play Áruház mellé letölthető akár az Amazon vagy a Samsung boltja is, ahonnan szintén letölthetők applikációk. Ez egyben azt is jelenti, hogy megkerülhetővé válik az elmúlt 17 évben megszokott rendszer, miszerint csak az Apple-ön keresztül, nekik részesedést fizetve lehet alkalmazásokat és azokon belül vásárolni az almás eszközökön.

Szintén nagyon komoly változás, hogy az Apple mobileszközein megszűnik az Apple Pay mobilfizetési rendszer kizárólagossága, tehát más szolgáltatók megoldásai is használhatók lesznek az NFC chip segítségével – így a jövőben akár az OTP fejlesztette Simple is használható lehet erre a célra az iPhone okostelefonokon.

Változik továbbá a böngészők kezelése is: a Tim Cook vezette vállalat eddig kötelezte a fejlesztőket a WebKit használatára, tehát minden egyes böngésző ugyanazon alapult, mint az Apple saját, megoldása, a Safari. Ennek most vége, az új frissítés publikuls verziójának érkezését követően mindenki használhatja majd a saját webmotorját, sőt, akár csak Androidon, a felhasználók választhatnak majd, hogy melyik böngészőt szeretnék alapértelmezettnek beállítani a készülékükön.

Az eddig felsorolt változások ugyanakkor csak Európára, az itteni jogszabályok miatt érvényesek, a világ többi részén – legalábbis egyelőre – a végleges iOS 17.4 telepítése után is ugyanolyan zárt módon fog működni az Apple ökoszisztémája, mint eddig.

Kapcsolódó Teljesen átalakul a közösségi média Európában: erre lehet számítani A Facebook és az Európai Unió harca évek óta tart, azonban most úgy tűnik, sikerül keretek közé szorítani a közösségi médiaóriást, és a társait is.

The post Hamarosan új világ köszönt az iPhone felhasználókra Európában first appeared on 24.hu.