:

Vizet találtak egy közeli exobolygó légkörében

Vizet találtak egy közeli exobolygó légkörében

Egy friss tanulmány alapján a Hubble űrtávcső segítségével sikerült vízgőzt detektálni egy viszonylag kis, Naprendszeren kívüli bolygó, egy exobolygó légkörében – írja a Space.com. Az égitest környezete ennek ellenére emberi mércével semmiképp sem barátságos, felszínén pokoli forróság uralkodik.

A GJ 9872d a becslések alapján 400 Celsius-fokos lehet, de a víz felfedezése így is izgalmas.

Ugyan a csillagászok korábban is észleltek már vizet exobolygók atmoszférájában, ám a mostani az eddigi legkisebb objektum.

Laura Kreidberg, a Max Planck Csillagászati Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint eredményeik közelebb visznek a valóban Föld-szerű égitestek jellemzéséhez. „Eddig nem voltunk képesek ilyen kis bolygó légkörét közvetlenül észlelni” – emelte ki Björn Benneke, a Montréali Egyetem kutatója.

A GJ 9827d átmérője nagyjából kétszerese a Földének, 6 milliárd éves csillaga tőlünk mintegy 97 fényévre, kozmológiai szempontból igen közel fekszik. A rendszerben további két Föld-szerű objektum található. Kreidberg szerint a hasonló, bolygónknál 2-3-szor nagyobb égitestek természete bizonytalan, lehetnek igazi szuperföldek, de egészen mások, például túlnyomó részt jégből álló objektumok is.

A Hubble három éven át figyelte a GJ 9827d-t. Amikor a bolygó elhaladt csillaga előtt, légköre egyedi módon szári meg a fényt, ebből következtetni lehet az összetételére. Azt, hogy pontosan mennyi víz van az atmoszférában, egyelőre nem tudták megállapítani.

Amennyiben a GJ 9827d-nek vastag, vízgőzből álló atmoszférája van, úgy csillagától távolabb születhetett, majd mostani pozíciójába vándorolhatott. A folyamat során a bolygó jege a növekvő sugárzásban folyékony vízzé és gőzzé alakulhatott, ezzel együtt a helyi hidrogén a kis gravitáció miatt elkezdhetett elszökni a légkörből, aminek jelei akár ma is érzékelhetőek lehetnek.

A GJ 9827d most érdekes célponttá vált, el is kezdték megfigyelni a James Webb űrteleszkóppal. Az új generációs űrtávcsőnek köszönhetően remélhetőleg még többet kideríthetnek majd légköréről.

The post Vizet találtak egy közeli exobolygó légkörében first appeared on 24.hu.