:

Tíz fontos film, ami segít közelebb jutni a valósághoz – BIDF 2024

Tíz fontos film, ami segít közelebb jutni a valósághoz – BIDF 2024

Provokatív orosz Youtube-film, Oscar-jelölt hibrid és az újságírás fuldoklása. Tíz fontos film a hetvenből, amit a jubileumi tizedik Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF) csíphetsz el.

Több éve kirívóan alacsony állami támogatásból kell megrendezni az éves Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF) és a hozzá tartozó év közbeni programokat szerte az országban. A Nemzeti Filmintézet nem áll velük szóba, lassan már nincs hova húzni a nadrágszíjat, de Sós Ági fesztiváligazgató szerint

„olyan forgatókönyv nincs, hogy nem csináljuk meg”.

Több ebből Tíz fontos film, ami segít közelebb jutni a valósághoz – BIDF 2024 2024 az ő évük lesz? Erre a hét magyar csapatra érdemes lesz figyelni

A fesztivál történetét, kulturális jelentőségét, üzleti működését és nehézségeit tavaly meséltük el a Forbes.hu-n. A csapat a tizedik fesztivál apropóján mert belevágni a közösségi finanszírozásba. Az egyszeri és havi támogatásért is ugyanúgy hálásak. Alant tíz fontos film a hetven fontos filmből, amit január 27. és február 4. között csíphetsz el Cinema City Mammut moziban és még országszerte 10 városban.

+ 7 kép a galériában + 7 kép a galériában Tíz fontos film a 2024-es BIDF-ről. Képek: BIDF. (10 kép)

A mi kis hazai pályánk (Heimaleikurinn, 2023)

A mi kis hazai pályánk (Heimaleikurinn, 2023). Kép: BIDF.

Miről szól? Húsz év is eltelt már azóta, hogy Vidar Gylfasonnak volt egy álma: az izlandi focikupának megfelelő pályát felhúzni aprócska halászfalujában. A pálya meglett, a siker elmaradt, keményen elintézték a csapatot idegenben. Vidar fia, Kari most összeverbuválja a mára pocakos focistákat, hogy végre beteljesítse a víziót.

Miért fontos? A dokumentumfilmekkel szembeni prekoncepció, hogy legyen benne nyomor, szenvedés, ehhez képest ez az izlandi focis sztori bebizonyítja, hogy szívderítő történettel is lehet fontosat mondani. Például a foci, vagy általában a sport mindent túlszárnyaló erejéről, főleg egy olyan sportágban, amit mára egyre inkább az üzlet, a statisztika, vagy épp a korrupció dominálnak.

Ország: Izland. Rendezte: Smari Gunn és Logi Sigursveinsson. Hossz: 79 perc. Vetítési időpontok.

Amíg még nézhetjük (While We Watched, 2022)

Amíg még nézhetjük (While We Watched, 2022). Kép: BIDF.

Miről szól? Egy veterán szerkesztő-riporter, Ravish Kuma szemüvegén keresztül mesél az egyre jobban ellehetetlenülő, független és tényalapú tájékoztatás akadályairól, az anyagiaktól a halálos fenyegetésekig, a demagóg propaganda ellen, ami persze nem csak saját országában, Indiában valós probléma.

Miért fontos? A hindi és angol nyelven futó film Torontóban debütált, ahol díjat is nyert. A rendező első filmje, az indiai korrupcióellenes tüntetéshullámról szóló An Insignificant Man a helyi cenzori hivatal rostáján elsőre nem jutott át és betiltották az indiai premiert. Az alkotók kitartásának hála végül cenzúra nélkül sikerült indiai vásznakra is eljuttatni a filmet.

Ország: Egyesült Királyság. Rendezte: Vinay Shukla. Hossz: 92 perc. Vetítési időpontok.

Apám börtöne (La Prisión de mi Padre, 2023)

Apám börtöne (La Prisión de mi Padre, 2023). Kép: BIDF.

Miről szól? Iván Andrés filmrendező berlini száműzetésében készített filmet apja életéből: Iván Simonovis rendőrtiszt Venezuela leghíresebb politikai foglya, története nemcsak a család, de egy egész nemzet traumáiról és sebeiről szól.

Miért fontos? Attól, válik még személyesebbé, átélhetőbbé a történet, hogy a címszereplő fia a rendező, Iván Andrés száműzetése pedig még egy jelentésréteget ráhúz erre a nem is annyira specifikus családi tragédiára. A filmet 2021-ben a DOK Incubator nevű nemzetközi workshopra is beválogatták.

Ország: Venezuela. Rendezte: Iván Andrés Simonovis Pertíñez. Hossz: 81 perc. Vetítési időpontok.

Fortuna vendégei (2023)

Fortuna vendégei (2023). Kép: BIDF.

Miről szól? Egy szegény, ötvenes házaspár nyer a skandináv lottón. Egy újságkihordó férj, aki a szabadságot, és a pánikbeteg feleség, aki pedig az önmegvalósítást látja a több száz milliós nyereményben – vajon ki tud érvényesülni ebben a helyzetben?

Miért fontos? A korábban videóriporterként is dolgozó Kálmán Mátyás filmje magyar állami támogatás nélkül, horvát forrásból készült, a Forbes.hu-n is megírtuk, amikor megnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a Heart of Europe nemzetközi televíziós fesztiválon Varsóban.

Ország: Magyarország. Rendezte: Kálmán Mátyás. Hossz: 74 perc. Vetítési időpontok.

Ismeretlenek (Sconosciuti Puri, 2023)

Ismeretlenek (Sconosciuti Puri, 2023). Kép: BIDF.

Miről szól? A cím a társadalom számkivetettjeire utal, pontosabban holttesteikre Dr. Cristina Cattaneo bonctermében. Egyedül őt aggasztja, mennyire meg van tagadva ezektől az emberektől a méltósághoz való joguk, így harcba kezd – de lehet, hogy csak szélmalomharcba.

Miért fontos? Az Ismeretlenek Karlovy Varyban is bemutatkozott. Története ékes példája annak, amikor egy ország egészségügyi rendszerében világosan látni, hol és hogyan, sőt milyen könnyen lehetne orvosolni problémákat. Csak épphogy a közöny felülírja a logikát, legalábbis addig, amíg széles tömegekig nem tud eljutni a problémák híre.

Ország: Olaszország, Svédország és Svájc. Rendezte: Valentina Cicogna és Mattia Colombo. Hossz: 93 perc. Vetítési időpontok.

Kiáltvány a gyerekekért (Manifesto, 2022)

Kiáltvány a gyerekekért (Manifesto, 2022). Kép: BIDF.

Miről szól? A Kiáltvány a gyerekekértben egyetlen frissen forgatott képkocka nincs, orosz iskolások elmúlt évtizedbeli YouTube-videóiból áll össze montázsként, ami összességében azt mutatja be, milyen gyerekként először szembesülni az orosz hatalommal, propagandával, erőszakkultúrával.

Miért fontos? Az idei BIDF egyik legprovokatívabb versenyfilmje, az egyetlen orosz induló, a fesztivál egyik nyitófilmje. A rendező álnéven dolgozott, a film a kategóriájában fődíjas lett az amszterdami nemzetközi dokumentumfilmes fesztiválon.

Ország: Oroszország. Rendezte: Angie Vinchito. Hossz: 68 perc. Vetítési időpontok.

La Singla, a flamenco-királynő rejtélye (La Singla, 2023)

La Singla, a flamenco-királynő rejtélye (La Singla, 2023). Kép: BIDF.

Miről szól? Nem sokkal azután, hogy világra jött, megsüketült. 17 évvel később felforgatta a flamencót. Aztán 30 évesen eltűnik. Vajon hová tűnt Antonia Singla? 50 év után ritkán látott felvételek kerülnek elő a lányról, akit Németországban a világ legjobb flamencotáncosának kiáltottak ki.

Miért fontos? Antoñita Singla története tipikusan az a fajta, ami a feledés homályába múlna, ha nem létezne a dokumentumfilm műfaja, pedig hatása a flamenco- és a romakultúrára eltagadhatatlan. Ilyen, amikor a dokumentumfilm igazságot szolgáltat, és közelebb enged a minket körülvevő valóság megismeréséhez.

Ország: Németország és Spanyolország. Rendezte: Paloma Zapata. Hossz: 95 perc. Vetítési időpontok.

Négy nővér (Les filles d’olfa, 2023)

Négy nővér (Les filles d’olfa, 2023). Kép: BIDF.

Miről szól? Egy négygyermekes tunéziai nő két idősebb lánya eltűnik. Beállítanak két színészt a helyükre, ebből az egyszerre intim és mesterkélt helyzetben ismerhetjük meg Olfa és családja mindennapjait. Fikciós és dokumentarista elemek keveredése, társadalmi alapvetések ledöntése ez a megrendítő alkotás.

Miért fontos? Legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölt lett az idei Oscaron – díjátadó március 12-én. Tavaly Cannes-ban elvitte az Arany Nap-díjat, Velencében pedig még színészi elismerést is bezsebelt, ami dokumentumfilmtől azért ritka.

Ország: Franciaország. Rendezte: Kaouther Ben Hania. Hossz: 107 perc. Vetítési időpontok.

Tito operatőre – egy rejtett archívum (Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels, 2022)

Tito operatőre – egy rejtett archívum (Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels, 2022). Kép: BIDF.

Miről szól? Az egykori jugoszláv elnök, Tito egykori operatőre, Stevan Labudović emlékeiből és archivált filmtekercseiből bontakozik ki a hidegháborús nagyhatalmi tömbök közé ékelődő tömörülésről. 

Miért fontos? Mila Turajlić az archív felvételekből, kutatásalapon dolgozó dokumentumfilmesek egyike, munkája abból a szempontból fontos, ahogyan az egymásnak ellentmondó narratívák felkutatása miképp élesztenek, vagy épp értelmeznek újra történeteket. korábbi filmjeivel a szerb alkotó tucat díjat nyert az amszterdami nemzetközi dokumentumfilmes fesztiváltól az archív felvételek művészi-kreatív felhasználásáért osztott FOCAL-díjig.

Ország: Horvátország, Franciaország, Montenegró, Katar és Szerbia. Rendezte: Mila Turajlić. Hossz: 100 perc. Vetítési időpontok.

Vika, a DJ nagyi (Vika!, 2023)

Vika, a DJ nagyi (Vika!, 2023). Kép: BIDF.

Miről szól? Az életkor pusztán egy szám – ezt vallja a varsói éjszakai élet 84 éves fenoménja. Vika mint egyenjogúságért küzdő DJ a közönségét már megtalálta, kérdés, hogy családjához is tud-e ugyanígy kötődni, amikor kiderül, ő sem halhatatlan.

Miért fontos? Agnieszka Zwiefka nevéhez fűződik az első dokumentumfilm, ami musicalelemekkel apellál (A csend királynője), az itt kitalált filmnyelv alapozott meg a Vikának is. Január 28-ától az HBO Max streamingplatformon is elérhető, bár zenés film nagy vásznon mindig nagyobbat szól, mint otthoni kijelzőn.

Ország: Finnország, Németország és Lengyelország. Rendezte: Agnieszka Zwiefka. Hossz: 74 perc. Vetítési időpontok.

The post Tíz fontos film, ami segít közelebb jutni a valósághoz – BIDF 2024 appeared first on Forbes.hu.