:

Cáfol az EU a források elzárásának ügyében

Nem tükrözi Magyarország és az EU közötti tárgyalások állását a Financial Times beszámolója, amely szerint az EU Tanácsa a források elvonásával büntetné az országot, ha Orbán Viktor ismét megvétózza az ukrajnai EU-segélyt.

Mi történt? Ahogyan arról mi is írtunk, a Financial Times (FT) arról számolt be egy kiszivárgott tervezetre hivatkozva, hogy tartósan leállítanák a Budapestnek szánt uniós támogatásokat, ha Orbán ismét vétózik. Vasárnap este a tanács sajtószolgálata még nem kívánta kommentálni az FT-nek a kiszivárgott anyagot, ami a mai tudósítás szerint egy, a Tanács titkársága által saját hatáskörben megírt előkészítő anyag; hétfő délre viszont már szükségét érezte egy tanácsi illetékes, hogy megszólaljon és tisztázza a helyzetet, írta a Portfolio.

Mit mond a Tanács? Hogy mi a hivatalos álláspont, azt nem tudjuk, de hétfőn délben egy illetékes azt mondta: nem tükrözi Magyarország és az EU közötti tárgyalások állását a Financial Times beszámolója. Ennél többet nem árult el, a Reuters csak annyit tett hozzá, hogy értesüléseik szerint folyamatosak a tárgyalások a magyar kormány és az EU között.

Mit mond a magyar kormány? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az X-en (korábban:Twitter) azt írta, Brüsszel úgy zsarolja Magyarországot, mintha nem lenne holnap. Bóka János, európai ügyekért felelős miniszter is azt írta Facebook-oldalán, hogy Magyarország nem enged a zsarolásnak!

Mit “mond” a forint? Az uniós pénzcsapok elzárásának hírére a 390-es szint közelébe gyengült a forint az euróval szemben, majd a cáfolat hírére elkezdett visszaerősödni, de még mindig kritikus szinten van, írta a Portfolio.

The post Cáfol az EU a források elzárásának ügyében appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés