:

Petőfi nem akart békét? Így magyarázkodott Szijjártó Ukrajnában

Ungváron tartott közös sajtótájékoztatót Magyarország és Ukrajna külügyminisztere. Szijjártó Péter az oroszok ellen harcoló magyar hősökről is emlékeztetve lett.

Mi történt? Szijjártó Péter először látogatott el Ukrajnába az orosz offenzíva kezdete óta. A nagy érdeklődés övezte sajtótájékoztatón Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével foglalta össze a közös munka eredményét, az eseményről a 444 tudósított. Szijjártó Péter ezúttal tartózkodott az orbáni stílustól, és elismerte Ukrajna szuverenitását.

Kontextus. Magyarország úton útfélen Oroszország csatlósállamaként tűnik fel mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban, a magyar-ukrán külügyminiszteri találkozó ezért sokakat meglepett.

Miért fontos ez? A magyar külpolitika a béke és a tűzszünet lózungjaival házal, az ukrán fél 11 tűzszünet megkötése után is csak újabb orosz offenzívát nyög. Zelenszkij elnök béketerve a magyar elképzeléstől elég távol esik. Andrij Jermak szerint előbb Ukrajna szövetségeseinek kellene egy asztalhoz leülniük, kialakítani egy közös álláspontot és azt közösen tárni az orosz fél elé, hiszen az orbáni „kimaradás” narratívája eddig csak további szenvedést okozott.

Több ebből Integrálnunk kell a fenyegetettséget a gazdaságunkba. Így építené újjá magát Ukrajna – helyzet- és jövőkép Kijevből Azért halnak meg a katonáink, hogy mi itt élhessünk – kijeviek, akik hazatértek

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetõje és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b-j) sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után Ungváron 2024. január 29-én.

The post Petőfi nem akart békét? Így magyarázkodott Szijjártó Ukrajnában appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés