:
Breaking News

Elon Musk már emberbe is ültethet chipeket

Elon Musk bejelentette, hogy vasárnap műtéti úton kapott Neuralink-et az első ember, aki a milliárdos elmondása szerint azóta szépen gyógyul, adta hírül a Reuters.

Mi történt? Vasárnap a Musk által alapított Neuralink elvégezte az első emberi agyi interfész beültetését, miután tavaly megkapták az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól a jóváhagyást a Neuralink chipjeinek embereken történő tesztelésére. A milliárdos X-en jelentette, hogy a beültetés után az „első agyi aktivitási mérések ígéretesnek tűnnek”.

Kontextus. Az Elon Muks által alapított, nagyjából 5 milliárd dollárra értékelt cég célja, hogy agyi implantátumaik segítségével az agy mozgáskoordinációs területén fejlesszék a jelátvitelt, ezzel a bénulásban szenvedő emberek esélyeit növelnék meg a gyógyulásra (erről szól az FDA-engedély is), de hosszabb távon akár az agyi aktivitás alapú kurzormozgatás és egyéb számítógépes interfészek irányítása is lehetséges lenne az implant segítségével.

Mi következik ebből? A céget rengeteg támadás éri mind a nyilvánosság részéről, mind a szabályozók oldaláról a technológiával kapcsolatos fenntartások miatt, ám az első sikeres emberkísérlet meghozhatja a szélesebb körű elfogadottságot a cég terveit illetően.

The post Elon Musk már emberbe is ültethet chipeket appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés