:

Nagyot hajrázott a babaváró, történelmi csúcson a személyi kölcsönök

Felpörgött a hitelpiac, nagyot ment a babaváró, csúcsokat döngettek a személyi kölcsönök az év végén.  

A lakáshiteleknél a kamatplafon is hozott némi fellendülést, de igazán a személyi kölcsönökre és a 2024 januárjától már csak jelentősen szigorított feltételekkel felvehető babaváró támogatásra lett nagy igény – írja a Forbes.hu-nak eljuttatott elemzésében a Bank360.hu.

Mi történt? Számos ponton beavatkozott az állam a hitelpiacba tavaly év végén és az idei év elején, ez pedig jól látszott a 2023-as év végi statisztikában is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint a háztartások decemberben is több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, ennek köszönhetően 10 152,1 milliárd forintos történelmi csúcson volt az év végén a hitelállományuk.

Tavaly januárhoz képest 2,5-3 százalékkal mérséklődtek a lakáshitelkamatok és THM-ek, aminek hatására bátrabban vettek fel jelzálogkölcsönt a családok. Decemberben 76,1 milliárd forintnyi ilyen kölcsönre szerződtek a bankoknál, ami 16 hónapos rekord.

Volt más rekord is? Igen, a személyi kölcsönök ennél is jobban mentek, amelyek szerződéses összege decemberben meghaladta az 59 milliárd forintot, és ez történelmi rekordnak számít. A szerződések száma nem volt kiemelkedően magas, 17,7 ezer körül alakult, az egy szerződésre jutó összeg viszont kiugró volt: 3,33 millió forint. Ez nagyjából egymillió forinttal nagyobb, mint a szokásos összeg.

Mi a helyzet a babaváróval? Ez a hiteltípus is nagyot ment az év végén, már novemberben is kiugró volt az értékesítés, decemberben pedig még tovább nőtt a hitelfelvételek száma.

Több mint 4 ezer házaspár vette fel a babaváró hitelt 39,6 milliárd forint értékben. Ők valószínűleg azok, akiknek ez az év az utolsó lehetőségük a babaváró felvételére.

The post Nagyot hajrázott a babaváró, történelmi csúcson a személyi kölcsönök appeared first on Forbes.hu.