:

Holdra szállásra készül Elon Musk cége

Holdra szállásra készül Elon Musk cége

Holdra szállására készülődik Elon Musk űrcége, a SpaceX – írja a Live Science. Az értesülések szerint a vállalat január 31-én a Falcon 9 rakétára helyezte Nova-C nevű leszállóegységét, a jármű heteken belül útnak is indulhat.

Ha minden a tervek szerint halad, a felbocsátásra valamikor február közepén kerülhet sor, 22-én pedig a holdszonda meg is kísérli a landolást.

Amennyiben februárban mégsem sikerül a kilövés, legközelebb márciusban próbálkozhatnak.

Az IM-1 nevű küldetés célja az lesz, hogy a Nova-C – akár az indiai holdszonda – az égitest déli sarkánál szálljon le, egy kráter közelében. A tudósok úgy vélik, ezen a területen sok fagyott víz rejtőzhet, így az űreszköz feladatai közé tartozik az is, hogy jégre utaló jeleket keressen.

A NASA számára nagyon fontos, hogy meg tudják, pontosan hol található jég a Holdon, ugyanis ez elengedhetetlen ahhoz, hogy felépíthessék tervezett holdbázisukat.

Amennyiben a misszió sikerrel jár, úgy a SpaceX lehet az első magáncég, amely leszállást hajt végre a Hold felszínén. Korábban ezzel próbálkozott a United Launch Alliance nevű vállalat is Peregrine nevű eszközével, ők azonban kudarcot vallottak.

Kapcsolódó Szétégett a légkörben a bukott amerikai űreszköz Véget ért a kudarcba fulladt történelmi küldetés.

The post Holdra szállásra készül Elon Musk cége first appeared on 24.hu.