:
Breaking News

Lakásvásárlás: 10 százalék önerő? Lehet egyáltalán hitelt kapni így?

Bizonyos feltételek mellett akár már 10 százalék önerővel is elindíthatjuk a lakáshitelt. A lehetőség egyelőre három banknál elérhető, íme a részletek.

Mi történt? Három hazai banknál már 10 százalék önerővel is kaphatunk lakáshitelt, írja a Bankmonitor sajtóközleménye.

Tíz százalék? Az nem túl kevés? A jelzáloghitelnél általános szabály, hogy a forgalmi érték legfeljebb 80 százalékát hitelezheti meg a bank. (A Bankmonitor szakértői szerint ráadásul a bankok nem is feltétlenül elégszenek meg 20 százalékkal, reálisabb 30-50 százalékkal kalkulálni.) A fennmaradó részt saját forrásból kell biztosítani (önerő). Bizonyos feltételek teljesülése esetén azonban akár 90 százalékot is finanszírozhat a bank.

Milyen lakások vásárlásához járhat a 10 százalékos önerőre szóló hitel? A 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet meghatározott feltételek teljesülése esetén lehetővé teszi, hogy a bankok a forgalmi érték akár 90 százalékáig hitelezzenek egy lakásvásárlást. Ez vonatkozhat a használt és új építésű lakás megvásárlására, építésre igényelt hitelekre egyaránt, mint ahogy az új, maximum 3 százalékos fix kamatú CSOK hitelnél is elérhető a lehetőség.

Milyen feltételeknek kell megfelelni? Az igénylők (valamennyi az ügyletben szereplő adós és adóstárs annak számít) egyike sem töltötte be a kérelem befogadásakor a 41. életévét és
egyikük sem rendelkezett/rendelkezik lakásban 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal.

Fontos, hogy 50 százalékos tulajdoni hányad már nem elfogadható.

Illetve kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkeztek/rendelkeznek, amely jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt. Ilyen lehet például egy özvegy házastárs haszonélvezeti joga. Azt, hogy az igénylő milyen ingatlantulajdonnal rendelkezik, egy 30 napnál nem régebbi ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvánnyal kell a bank felé igazolni, amelyet díj ellenében a földhivataltól lehet beszerezni. Mivel az igazoláson az ingatlanok címe és helyrajzi száma nem szerepel, erről az igénylőnek nyilatkoznia kell. Ugyancsak nyilatkozni kell arról is, ha valaki korábban rendelkezett lakástulajdonnal.

Melyik bankoknál lehet ilyen hitelt igényelni? A Bankmonitor szakértői szerint jelenleg mindössze három banknál, az OTP Banknál, az Erste Banknál és a K&H Banknál lehet meghatározott feltételek teljesítésekor 10 százalékos önerővel lakáshitelt igényelni. A lehetőségek nem mindenütt azonosak, emiatt célszerű alaposan tájékozódni igénylés előtt.

The post Lakásvásárlás: 10 százalék önerő? Lehet egyáltalán hitelt kapni így? appeared first on Forbes.hu.