:

Elstartolt az új állampapír, évi százezer forint adóvisszatérítéssel is járhat

Február másodikától nyugdíj előtakarékossági célból is vásárolható állampapír a Magyar Államkincstárnál.

Mi történt? Ingyenes nyugdíj-előtakarékossági számlát indít az Államkincstár, írja a Portfolio.hu a kincstár közleménye alapján, azaz

mostantól nyugdíj előtakarékossági célból is vásárolható állampapír a Magyar Államkincstárnál.

A kincstári nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) február 2-tól indul. A hírt Varga Mihály pénzügyminiszter is bejelentette a Facebook-oldalán.

Mik a feltételek? A számlanyitás feltétele, hogy az ügyfél már rendelkezzen értékpapírszámlával a Kincstárban. A NYESZ online azonnal megnyitható lesz az Ügyfélkapun keresztül, valamint személyesen a Kincstár állampapír értékesítési ügyfélszolgálatain.

Hogyan működik? Az igénylőnek a számlanyitás előtt 5000 forint befizetést kell teljesítenie a fő értékpapírszámlájára. A befizetés után a számla az Ügyfélkapun keresztül nyitható meg, ezt követően a Webkincstáron és Mobilkincstáron keresztül is intézheti megtakarításait az ügyfél. Aki ilyen módon takarékoskodik, személyi jövedelemadó-visszatérítésre is jogosult lesz, aminek mértéke az adóévben teljesített befizetéseinek 20 százaléka, de maximum 100 000 forint. Az adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható.

Kinek érdemes élnie vele? A NYESZ-t bárkinek érdemes lesz nyitni, aki ki tudja használni a 20 százalékos adó-visszatérítést és 10 évig a számlán tudja hagyni a megtakarítását (az adómentes pénzkivétel feltétele emellett a nyugdíjba vonulás is), írja a Portfolio. Többféle nyugdíjmegtakarítás esetén a maximálisan visszaigényelhető összeg összesen évi 280 ezer forint.

The post Elstartolt az új állampapír, évi százezer forint adóvisszatérítéssel is járhat appeared first on Forbes.hu.