:
Breaking News

Mégiscsak találkozott Orbán és a svéd kormányfő Brüsszelben

Negyedórás megbeszélésre került sor Orbán Viktor és Ulf Kristersson svéd kormányfő között, de egyelőre nem lett tisztább a kép Svédország NATO-csatlakozása kapcsán. Arról, hogy pontosan miről lehetett szó, csak a svéd sajtóból lehet értesülni, a kormánymédia nem számolt be a találkozóról.

Mi történt? A hvg.hu úgy értesült, hogy körülbelül 15 perces megbeszélésre került sor Orbán Viktor és a svéd kormányfő, Ulf Kristersson között az uniós csúcsot követően. Az eseményt sem Orbán, sem a kormánymédia nem verte nagydobra. A két vezető a tanácsteremben ült le azt követően, hogy a többi kormányfő kiment.

Miről volt szó? A svéd sajtó szerint Kristersson azt mondta Orbánnak, szívesen találkozik vele Budapesten, de csak azt követően, hogy Magyarország ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását. Arra nem kapott választ, hogy pontosan mikor szavazhat a kérdésről az Országgyűlés, és arra sem, hogy mikor jöhet létre a budapesti találkozó.

A Reutersnek a Fidesz meg nem nevezett országgyűlési képviselői közben azt mondták, hogy a szavazással megvárják Orbán és Kristersson találkozóját.

Bár az ellenzék kérésére Kövér László házelnök hétfőre összehívta a rendkívüli parlamenti ülést a kérdésről, Orbán szerint ezen nem lesz szavazás, a ratifikációról majd a február végén összeülő Országgyűlés fog dönteni.

Háttér: Korábban Ulf Kristersson azt mondta, az EU-csúcson nem lesz tárgyalás a NATO-ról. „Minél gyorsabban hozza meg Magyarország a ratifikációs döntést, annál gyorsabban beszélhetünk olyan dolgokról, amelyeket csak akkor lehet megvitatni, ha Svédország is tag. A Gripen harci repülők ügye fontos kérdés, egy régóta tartó együttműködés, amelyet tovább lehet fejleszteni, ha Svédország is NATO-taggá válik” – mondta Kristersson a svéd Dagens Nyheter svéd lap szerint.

The post Mégiscsak találkozott Orbán és a svéd kormányfő Brüsszelben appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés