:

Felült a forint a brüsszeli hullámvasútra – hol a végállomás?

Szétrázták a forintárfolyamot a diplomáciai találkozók, adó-visszatérítést kaphatunk a kiherélt állampapírok után. Visszajáró, a Forbes.hu hétvégi sorozata. Minden héten összefoglaljuk, mi történt – vagy mi vár a pénztárcánkra.

Ritka rázós hét volt az utóbbi

Nehezen árazta a devizapiac a forint-euró párt az elmúlt napokban, aki tartott eurót vagy euró alapú befektetést a portfoliójában, az meglepő eltéréseket is tapasztalhatott a vagyoni helyzetét illetően. A hét elején 390-es árfolyamról cikkeztünk, de mégsem gyengült tovább a magyar fizetőeszköz a 400 forintos euró lélektani határának irányába. Tegnap, már a 383-as szint mögött rejlő gazdasági folyamatokat boncolgattuk a Forbes.hu-n.

Minek köszönhetjük ezt a nagy kilengést egy héten belül?

A héten több fontos diplomáciai és gazdasági esemény is mozgatta az árfolyamot. Szijjártó Péter Ungváron tett látogatást, amitől az ukrán-ellenes kormányálláspont finomodását várta a közvélemény. Arról, hogy az Unió meg akarná és ha igen, meg tudná-e büntetni Magyarországot nehéz volt egyértelmű álláspontot kialakítani, bár végül erre nem volt szükség, miután Orbán Viktor elfogadta az 50 milliárd eurós ukrán segélycsomagot.

A forint ennek hírére másodjára is korrigált. Az első erősödési hullámot még az MNB 75 bázispontos kamatcsökkentése indította be kedden. Egy ilyen kellemes hangulatot tört meg péntek reggel a kormányfő, amikor is a Kossuth rádió frekvenciáin a következő módon értékelte az ukrán-magyar közeledést, minek hatására az árfolyam újra esésnek indult:

„Nem tartunk igényt az ukránok kóser pecsétjére”

7,9% lett, maradhat?

A Forbes magazin februári számában hosszú bekezdéseken keresztül elemeztük 2024 befektetési tendenciáit. Mi is arra a kérdésére kerestük a választ, amire ebben az országban nagyon sokan:

Mit kezdjek az állampapírjaim hozamával? És mikor vegyem ki őket?

Ami a héten leginkább felpaprikázta az államkötvény-piacot követők hangulatát, az az „inflációkövető” Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) inflációs részét felváltó 9,9%-os kamat megszüntetése és helyette

egy 7,9%-os sorozat kibocsátása volt.

A döntés célja a jelenlegi állampapír-portfolió mellett nehezen dekódolható, hiszen ezzel az újonnan kibocsátott BMÁP és FIXMÁP papírok a lehetséges forgatókönyvek mindegyikében magasabb hozamot adnak. Röviden a képlet a következő:

Amennyiben alacsonyan marad az infláció a következő években, úgy DKJ-re másfél százalékot fizető Bónuszt is nehezen verheti meg a PMÁP, a Fixet pedig biztos nem, ha viszont mégis magasabb inflációs környezet alakulna ki a válság után, akkor a Bónusz már 2-3 éves távon is nyerő lehet, 4-5 évre pedig biztosan.

Az állampapír-helyzetről bővebben Ács Gábor elemzésében és a februári lapszámban írtunk.

Adókedvezménnyel marad az állampapír-vásárlási kedv?

A csökkenő hozamok miatt várható volt, hogy idénre egyre kevesebben vesznek majd állampapírt, akik vettek, ők is kiszállnak várhatóan a következő 1-2-3 évben. Ezt ellensúlyozandó az állam az adómentességen túl további kedvezményekkel csalogatná vissza a befektetés előtt állókat:

Február másodikától nyugdíj előtakarékossági célból is vásárolható állampapír a Magyar Államkincstárnál.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy állampapír-vásárlás után személyi jövedelemadó-visszatérítésre lehet a befektető jogosult, aminek mértéke az adóévben teljesített befizetéseinek 20 százaléka, de maximum 100 000 forint. Az adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható. Többféle nyugdíjmegtakarítás esetén a maximálisan visszaigényelhető összeg összesen évi 280 ezer forint.

Ez a módszer rövidtávon további költséget róhat az állam nyakába, de nem hiába. A válság miatt felpörgött rövid távra vásárolt állampapír-állomány átlagidejét (azt, hogy mennyi ideig van várhatóan a papír a befektetőnél) ezzel az intézkedéssel elnyújtaná a kormány.

A konstrukció az állampapír-vásárlás előtt állóknak előnyös lehet, de fontos azt is megjegyezni, hogy a NYESZ adómentességet biztosít más piaci befektetésekre is, így az állampapír megszokott adómentessége már nem tűnik extrának. Cserébe, ha elmérjük magunkat rá is fizethetünk:

a NYESZ feltörése jelentős adózási vonzattal bír.

Sőt, az adó-jóváírást is vissza kell fizessük egy 20%-os büntetéssel együtt. Érdemes tájékozódni az előtakarékossági számla részleteiről, hogy megfelelő lejárattal, megfelelő kockázat mellett tudjunk élni az adóelőnyünkkel.

The post Felült a forint a brüsszeli hullámvasútra – hol a végállomás? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés