:

Van értelme ennyi mesterséges intelligenciát pakolni egy telefonba?

Van értelme ennyi mesterséges intelligenciát pakolni egy telefonba?

Megéri megvenni a Samsung friss csúcstelefonját, az MI funkciókkal kitömött S24 Ultra fantázianevű modellt? Megnéztük.

Óriási felhajtással mutatta be a Samsung a 2024-es hagyományos kialakítású toptelefonjait, azaz a Galaxy S24 családot. Ezek megkapták a nagy durranásnak szánt, mesterséges intelligencia alapú extrákat, amelyek a cég szerint evolúciós ugrást jelentenek a mobil szektorban.

A globális bemutató során meg lehetett nézni működés közben e szolgáltatásokat, de csak igen rövid ideig, és a cég munkatársainak asszisztenciája mellett.

Akkor és ott ígéretesnek tűntek, de a puding igazi próbája az evés, azaz jelen esetben az, hogy a mesterséges intelligencia a hétköznapi környezetben is megállja-e a helyét.

Azaz, hogy jól működnek-e az MI funkciók a valódi világban, amikor az ember nem tét nélkül próbálná ki őket, hanem igazi feladatoknál kell helyt állniuk.

A Galaxy S24 família vezérbikája idén is a Galaxy S24 Ultra fantázianevű modell, amelynek segítségével kerestem választ e felmerülő kérdésekre egy viszonylag hosszabb tesztelési időszak során, illetve ha már nálam volt, akkor nyilván azt is megnéztem, hogy telefonnak úgy egyébként milyen, azaz megéri-e az árát.

Agy a mobilban?

Azt mindenek előtt muszáj megemlíteni, hogy a mesterséges intelligencia elméletileg ilyen-olyan úton hatással van a készülék teljesítményére, az energiafogyasztásra, hiszen a mélytanulás és adatelemző algoritmusok a háttérben már évek óta dolgoznak az optimalizáláson láthatatlanul a konszern fejlesztő központjainak nagy teljesítményű számítógépein.

Mesterséges intelligencia került a telefonba.

Ebben semmi újdonság nincs, most nem is erre fókuszálunk, hanem azokra az igen látványos, kézzelfogható újdonságokra, amik bekerültek ebbe a telefonba.

Képalkotás

E téren több hasznosnak tűnő AI funkció is megjelent. Az egyik a képjavítás, azaz, amikor a már elkészült fotóra szabadul rá a mesterséges intelligencia, és az adatok villámgyors elemzését követően kicsit belenyúl a képbe. Tehát ha kell mérsékli a fényerőt, növeli a kontrasztot, tompít a harsányságon, módosít a fókuszon, vizsgálva azt, hogy mikor készült és mi látható rajta. Ennek van értelme, hiszen az esetek túlnyomó többségében egy picit tényleg jobb lesz a végeredmény.

Három érintéssel lehet a képeket manipulálni.

Ennél egy fokkal izgalmasabb és exkluzívabb, amikor az AI tényleg radikálisan belenyúl a képbe. Kijelölhetünk egy objektumot, például egy vízen úszó hajót, vagy egy tornyot a váron, és azt az elektronika egy szempillantás alatt képes eltüntetni vagy kicserélni. Megvizsgálja egyrészt a kijelölt részt, beazonosítja azt, valamint a környezetét is, és ennek ismeretében pakol a helyére valamit.

A dolog tényleg iszonyú látványos, mint ahogy az ide betett képeken is látszódik. Viszont az is tény, hogy még alacsony hatásfokkal működik: a tapasztalataim szerint olykor gyatra, természetellenes, használhatatlan lesz a végeredmény. Mindenesetre az irány remek, egymillió százalék, hogy ez a funkció jövőre rengeteget fog fejlődni, mert óriási potenciál van benne.

Bábel hal a telefonban

A másik nagy bomba a valós idejű fordítás telefonálás közben. Tehát miközben beszél hozzánk a másik fél, addig mi az általa elmondott szöveg, kívánt nyelvre fordított verzióját halljuk a fülünkben, és/vagy látjuk szövegként a képernyőn. Elég futurisztikusan hangzik, pedig ez ma már a valóság. Igaz a magyar nyelv támogatása még hiányzik, de az ígéretek szerint idővel ez is megérkezik majd.

Én némettel és angollal próbáltam ki, és abszolút használhatónak tűnt. Legalábbis akkor ha a nyelvtanilag helyes, artikulált, úgynevezett „BBC angol”-t, illetve “Hochdeutsch”-t használja az ember.

Svájci németre vagy bajor akcentusra váltva már nem nagyon értett semmit az egészből, azaz csacskaságokat fordított. Azt fontos megjegyezni, hogy ilyenkor a telefonban lévő mesterséges intelligencia dolgozik, tehát a beszélgetések nem kerülnek ki külső félhez. Ennek köszönhetően pedig ráadásul akkor is lehet használni a tolmácsot, ha a másik félnek nem Galaxy S24 mobilja van. Tehát ő is hallani/látni fogja a saját készülékén a kívánt nyelvre fordított szöveget.

A modell letisztult, elegáns dizájnt kapott.

A technológia nem csak szóban segít, hiszen javaslatokat tesz a leírt szöveg stílusának megváltoztatására, ami akkor jöhet jól, ha nem az anyanyelvén próbál kommunikálni az ember, és emiatt nem érzi tökéletesen a határokat. Viszont ez egyáltalán nem tűnt lényegesnek, vagy különösebben hasznosnak. Jól hangzik, hogy van ilyen, de igazából teljesen felesleges.

Személyi asszisztens ül a mobilban

Az MI révén kapott egy szuper személyi asszisztenst is a mobil. Ennek egyik feladata, hogy egy dokumentumból vagy honlapról a lényeget automatikusan kimazsolázva készítsen egy értékelhető kivonatot, és azt könnyen értelmezhető formában tálalja a felhasználónak. A munkáját az esetek túlnyomó többségében megfelelően végzi, bár természetesen előfordul, hogy utólag fontosnak titulált elemeket kihagyott az összefoglalóból.

A mesterséges intelligencia képes kivonatot készíteni a hosszabb szövegekből is.

De még így is abszolút használható szolgáltatásról van szó, amely a tanulás és munkavégzés során is beválhat, hiszen még a komplex dokumentumokkal boldogul. A gyakorlati próba során arra jutottam, hogy nem annyira figyelemfelkeltő, csillogó funkció, mint a képátalakítás, de valami azt súgja, hogy a mindennapokban többször fogják használni.

Leiratot is készít a meetingekből.

Emellett a termék gyors- és gépíróként is bevethető, hiszen képes arra, hogy a felvett hanganyagból leiratot készítsen, ráadásul úgy, hogy még a megszólalókat is megkülönbözteti. Ezzel pedig igen jó szolgálatot tehet például azoknak, akik az életük egy részét meetingeken töltik. Viszont sajnos magyarul nem tud, és nem száz százalékosan pontos. Hajlamos félrehallani a dolgokat, pláne, ha valaki nem figyel az artikulációra, ami azért egy értekezleten gyakran előfordul. De mindent összevetve ez az „asszisztens a telefonban” irány abszolút életképesnek tűnik.

Nem mind arany, ami vakít

Viszont ez egyáltalán nem mondható el az egyik legnagyobb durranásnak szánt szolgáltatásról. Ez a meglehetősen idétlenül hangzó, ám a valóságot fedő Bekarikázással keresés. Azaz, ha a felhasználó meglát egy képen vagy videón valamit, ami érdekli, és azt kijelöli az érintőképernyőn, akkor azt a mobil felismeri, és már dobálja is ki a releváns találatokat.

Este is lehet vele szép képeket lőni.

Ez remekül hangzik, viszont a valóságban nem működik igazán jól. Ugyanis ha az ember bekarikáz egy tacskót mondjuk, akkor nem csak azt várná, hogy általános infókat/képeket adjon mindenféle kutyáról, pedig pontosan ez történik. De ugyanez a helyzet sportolókkal, könyvekkel vagy épületekkel az esetek túlnyomó többségében. Ráadásul nem is gyors ez a módszer, szóval egyelőre inkább tűnik látványos parasztvakításnak, mint egy épkézláb, hasznos dolognak. Az a szint, mint a tévék hanggal, parancsszavakkal történő vezérlése: Lehet vele villogni, de értelme nem sok van.

Megéri megvenni: Samsung Galaxy S24 Ultra

A nagy dérrel-dúrral beharangozott mesterséges intelligencia alapú funkciók egy része valóban hasznos. Persze, kell még ezeken is dolgozni, de már jelen állapotukban is hozzáadott értéket jelentenek. Mindez persze sokat nem érne, ha maga a készülék vacak lenne. Azonban erről szó nincs,

a Samsung Galaxy S24 Ultra ugyanis jelenleg a világ egyik legjobb telefonja.

A legfejlettebb, direkt e modellhez tunningolt Snapdragon processzorra épülő hardver kellően erős ahhoz, hogy még a legteljesítményigényesebb appok is probléma nélkül fussanak. Boldogul a legdurvább grafikájú játékokkal épp úgy, mint az ultranagy felbontású HDR videókkal, és a magas szintű médiaszerkesztés sem ütközik akadályba. A képfeldolgozás kellően gyors, és jár mellé egy aktív toll extraként, ami egy csomó mindenre használható: lehet vele jegyzetelni, jól jön, ha valamit nagyon pontosan kell kijelölni, és még távirányítóként is bevethetõ. A megemelt fényerejű OLED kijelző képminősége kiváló, köszönhetően a kiemelkedő részletességnek, hibátlan kontrasztnak, ragyogó színeknek és remek mozgásvisszaadásnak.

A tesztmérések szerint a Galaxy S24 Ultra a világ egyik legerősebb telefonja.

Az Ultra sorozat mindig is erős volt a képalkotásban, és ez sem lóg ki a sorból. Hagyományos, ultraszéles látószögű és 10x zoom kamerát is kapott. Ezek ráadásul nem csak nappal, tökéletes körülmények esetén, hanem sötétben, gyatra fényviszonyok mellett is egészen jól teljesítenek. Tehát egy kifejezetten sokoldalú modellről van szó, amely munkára, játékra és úgy általában a hétköznapi kihívások leküzdésére.

Van értelme MI-t pakolni a telefonba.

5000 mAh-s akkumulátort kapott, ami korrekt kapacitásnak számít, és így az üzemidő terén is hozza az elvárt szintet, hiszen az használattól függően 7-11 óra között alakulhat. Dizájnjában megtartotta az elődök által lefektetett alapokat, de még letisztultabb lett, ami abszolút jól áll neki. Az összhatás minimalista, rém elegáns és süt róla, hogy ez egy prémium modell. Viszont mindez az árán látszik, hiszen az alap, 256 GB-os verzió is 600 000 forintba kerül, aki pedig nagyobb tárhelyet akar, annak mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia. De, hát a tudás sosem volt ingyen, ez pedig tényleg egy elit modell. Ha valaki tud és akar is ennyit áldozni egy telefonra, az nem hibázhat vele.

The post Van értelme ennyi mesterséges intelligenciát pakolni egy telefonba? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés