:

Nem erőmű, nem szuperdizájnos, de produktivitásban bajnok ez az üzleti laptop

Nem erőmű, nem szuperdizájnos, de produktivitásban bajnok ez az üzleti laptop

A negyedik generáiós Lenovo ThinkPad T14 ultrabookot azoknak találták ki, akikhez hozzánőtt a számítógép, és munkára, tanulásra keresnek egy stabil, megbízható és biztonságos eszközt.

Akik játékra, tervezésre keresnek laptopot, azoknak att vannak a nagy, bivalyerős, energiaigényes gamer eszközök. Ha valaki egy figyelemfelkeltő, ultradizájnos masinával parádézna egy kávézóban, annak találták ki a szexi-trendi lifestyle gépeket.

A belépő szintű készülékeket azoknak szánják, akikek az ár a legfontosabb. Amennyiben viszont a produktivitás számít, azaz valaki elsősorban munkára, tanulásra keresne megoldást, az a legjobban egy úgynevezett üzleti notebookkal jár.

Komoly kihívások

E modellek jellemzően nem olcsók, viszont az elvárások is nagyok velük szemben. Egy jó üzleti laptopnál létfontosságú, a stabilitás, a biztonság, hogy sokáig bírja szuflával, hogy hibátlanok legyenek a beviteli eszközök. Természetesen lényeges, hogy az irodai, oktatási vagy vállalati szoftverek gond nélkül fussanak.

Lenovo ThinkPad T14 Gen4 – üzleti laptop, munkára

Illetve mivel ezeket az eszközöket jellemzően sokat hordozzák tárgyalásokra, meetingekre, üzleti utakra, konferenciákra vagy előadásokra, kiemelt fontosságú, hogy bírják a strapát, azaz ellenálljanak az esetleges külső behatásoknak, és ellentétben például a legtöbb lifestyle géppel, akár fél évtizeden át, vagy még tovább kiszolgálják gazdáikat.

E termékkategória egyik tipikus képviselőjének tűnt, legalábbis papíron, a nemrégiben a boltokba került, negyedik generációs Lenovo ThinkPad T14.

Mindenképp szerettem volna kipróbálni, hogy mit tud, már csak azért is, mert gyakorlatilag 100 százalékig a célcsoportba tartozom. A számítógép úgy nőtt hozzám, mintha harmadik fülem vagy második orrom lenne, ráadásul biciklivel járok télen-nyáron, és rengeteget utazom nemzetközi kiállításokra, tech meetupokra, termékbemutatókra, sajtókonferenciákra, illetve sokat dolgozom reptereken, repülőkön vagy vonatokon is.

A reptéren egy ilyen modell otthon érzi magát.

Jó eséllyel ez az oka annak is, hogy szegény laptopok pusztulnak a kezeim között: a legutolsó, lifestyle családba tartozó csini versenyzőnek elkezdtek kipotyogni a gombjai, az egyik zsanérja megnyaklott, az üzemideje brutálisan lecsökkent, itt-ott behorpadt a készülékháza, a képernyőjén pedig randa foltok bukkantak fel.

Átment a katonai kiképzésen

A Lenovo viszont azt ígérte, hogy a ThinkPad T14 Gen 4 fejlesztésekor óriási hangsúlyt fektettek arra, hogy még az ilyen kíméletlen használatot is kibírja. Ez viszont nem vizsgálható meg egy szokásos egy-két hetes tesztidőszak alatt, ezért úgy döntöttem, hogy amellett, hogy megvizsgálom a teljesítményt, képernyőt és kezelhetőséget, beköltözök hosszabb időre a masinába, és a cikket a jövőben többször frissítve a későbbiekben számolok be arról, hogy a strapabíróságból mi igaz.

Dizájn

A ThinkPad laptopok hagyományosan végtelenül letisztult, mindenféle felesleges csicsától mentes, funkcionális külsővel bírnak, és nem a T14 Gen 4 az, amely kilógna a sorból. Kívül-belül matt fekete borítást kapott, amely nem csúszkál, és az ujjlenyomatok, egyéb szennyeződések sem üvöltenek róla, bár kétségtelenül azért látszódnak.

Szuperlapos, kompakt, könnyen hordozható.

Nyugodtan be lehet vele ülni akár egy komoly tárgyalásra is, nem fogják kinézni az embert, de tény, hogy a kijelzői kávái vastagok, és a modell megjelenése finoman szólva is konzervatív.

Nem annyira menő és figyelemfelkeltő, mint egy almás logóval ellátott vetélytársa például.

Kompakt, és így egy átlagos hátizsákba is kényelmesen befér, illetve akár egy szűk, fapados gépen is lehet rajta dolgozni. A súlya alig több, mint egy kilogramm, ami igen jól jöhet akkor, ha valaki egy egész napos rendezvényre vinné magával. Bár a vékony ultrabookok táborát erősíti, szerencsére ezt a csatlakozókínálat nem sínylette meg. Van rajta HDMI, két hagyományos USB és egy USB-C port is, ami egyébként az akksi töltésére is szolgál. Még a memóriakártya olvasót sem spórolták le róla, ami azért manapság már ritkaságnak számít, pedig hasznos extra.

Minőségi anyagokból készült, masszív gép ez.

A készülékház magnézium ötvözetből készült, és ennek is köszönhető, hogy a laptop megkapta a hivatalos, amerikai hadsereg által rendszeresített, MIL-STD 810H minősítést. Ez azt jelenti, hogy kibírja a komolyabb ütéseket, nem horpad be, nem reped meg, ha a földre esik. Ellenáll a pornak, hőnek, extrém hidegnek, magas páratartalomnak és attól sem lesz baja, ha ráborul a kávé vagy megázik. A masszív zsanérok stabilan tartják a kijelzőt, így az nem lötyög, nem lifeg, legalábbis most még biztos nem.

Teljesítmény, energia

A modell nálunk járt változatába egy 13. generációs Intel Core i7 processzor került, ami a hordozható számítógépek mezőnyében kifejezetten fejlettnek számít. Pakoltak mellé 16 GB RAM-ot, és ez a konfiguráció általános használatra bőven elég.

Tehát az irodai, pénzügyi, elemző, kommunikációs, vagy AI-t használó alkalmazások futtatása, illetve a weboldalak betöltése problémamentes, ugyanis akadás, szaggatás vagy pláne fagyás egyáltalán nem tapasztalható.

A multitasking kiváló, így egy időben több szoftver is használható, illetve rengeteg honlap lehet nyitva.

A szoftveres támogatásban erős.

Viszont a dedikált videókártyát kihagyták belőle, ami azt jelenti, hogy a grafikus teljesítményt igénylő applikációkról, így például a 3D-s programokról, a látványtervező szoftverek többségéről, illetve természetesen a komplexebb, jobb grafikájú játékokról le kell mondani. A képszerkesztéssel, videóvágással nincs gond, legalábbis addig, amíg valakinek nincsenek félprofi, profi elvárásai.

Szóval azért a ThinkPad T14 Gen 4 távolról sem egy mobil erőmű, de nem is annak szánták, már csak azért sem mert az extrém teljesítményt az energiagazdálkodás megsínylette volna a nagyobb fogyasztás miatt. Egy ilyen méretű termék esetében korrektnek számító 54 Wh-s kapacitású akkumulátor került bele.

Az üzemidő pedig használattól függően elélheti a 19 órát is, azaz akár egy interkontinentális utat is ki lehet húzni vele töltés nélkül.

Viszont tény, hogy ez csak energiatakarékos módban, alacsony fényerő mellett jön össze. Átlagos, hétköznapi használat mellett, tehát nyitott böngésző, multitasking, 40 százalékos fényesség esetén be kell érni 6-9 órával. A mellé járó 65 wattos töltő durván két óra alatt pumpálja csurig energiával a telepet, ami teljesen rendben van. A melegedés óriási kihívást okoz a gyártók számára, de ezzel itt egészen jól megbirkóztak, hiszen ha teljes fordulatszámon pörgött a vas, akkor is csak enyhe langyosság tapasztalható. Tehát sok riválistól eltérően nem hevül át kellemetlenül a készülékház, amit ennek köszönhetően bármikor ölbe lehet venni. A zajszint pedig ennek ellenére kiváló, a zavaró ventilátor búgástól nem kell tartani.

Képernyő

14 hüvelyes, IPS LED LCD kijelzőt kapott, de van OLED-es változata is, ami viszont drágább, és többet is fogyaszt, viszont a képe jobb. Itt az alkalmazott folyadékkristályos képalkotási technológia miatt el lehet felejteni a tökéletes feketét, illetve a végtelen kontrasztról, és a színek sem annyira ragyogóak, ami egy tartalomkészítő számára fontos lehet.

A képernyőrendben van.

A kép minősége egyébként rendben van, az 1920×1200 képpontos felbontás megfelelő részletességet szavatol, a színgazdagság és színpontosság megfelelő. A HDR-ről le kell mondani, viszont a maximális fényerő kellően nagy ahhoz, hogy világosban, napfénynél is látható maradjon a kép, ami azért a produktivitás szempontjából fontosabb, mint a nagy dinamikatartományú tartalmak támogatása.

A mozgások visszaadása során hibák, problémák, nem jelentkeztek, tehát a szaggatástól, akadástól megkímélt. A maximális képfrissítési frekvencia csak 60 Hz, és játékra már csak ezért sem lenne a legjobb megoldás. A 16:10-es képarány kicsit szokatlan, és ez azt jelenti, hogy a képernyő “magasabb” a megszokottnál, ami a filmezésnél picit zavaró lehet, hiszen alul-felül megjelenik egy vékony fekete sáv, azonban dolgozni jobb így.

Kezelés, hang, biztonság

A terméket ellátták a cég exkluzív ThinkShield biztonsági csomagjával, ami annak számára lényegtelen, aki csak otthon használná a masinát, ám aki sokat mozog mindenfelé, annak ez fontos szempont lehet. A beépített ujjlenyomat olvasó például nagyon jól teljesít: villámgyors, hatékony, és nem engedi, hogy idegenek hozzáférjenek a géphez.

A billentyűzet szuper, a gépelés kényelmes.

Működik a webkamerás arcfelismerés is, és ez az egység egy retesz segítségével fizikailag is lezárható. Ha már itt tartunk, akkor muszáj megemlíteni, hogy a webkamera által produkált kép minősége szokatlanul jó, és a beépített mikrofonra sem lehet panasz, ami a videókonferenciák, meetingek során igen jól jöhet. Mint ahogy az is, hogy ilyenkor a háttér mesterségesen, szoftveresen elhomályosítható.

Az infravörös webkamera azt is érzékeli, ha éppen nincs senki a gép előtt, és ilyenkor automatikusan lezárja a terméket, ami persze később az ujjlenyomattal egy pillanat alatt feloldható, szóval kellemetlenséget nem okoz. Sőt, még arra is képes, hogy szóljon, hogy valaki épp a vállunk felett áthajolva nézegeti a képernyőt. A ThinkShield része az önálló megbízható-platform modul (dTPM), amely a személyes adatok titkosítására szolgál.

A laptop magyar kiosztású, azaz ékezetes karaktereket is tartalmazó billentyűzetet kapott. Ez a beviteli eszköz egyébként kifogástalan, hiszen a gombok kellően nagyok, nem lötyögnek, nyomásútjuk, illetve az érzékenységük is remek, és a szigetes kialakításnak köszönhetően szennyeződés innen nem juthat be a készülékházba.

A gépelés hosszú órák után is kényelmes, nem válik fárasztóvá. A beépített egér a ThinkPad gépeken hagyományosan remek, és ez itt sincs másként. Nem csúszkál, nem tapad, nem lötyög, és a pontosság, valamint érzékenység is rendben van.

A dizájnja letisztult, nem hivalkodó.

A fizikai gombok is megtalálhatóak rajta, ami manapság esztétikai okokból egyáltalán nem divat. Tény, hogy ezek miatt nem néz ki annyira vadítóan egy laptop, viszont cserébe jobban használható. Azaz mondhatjuk, hogy itt a dizájnt feláldozták a funkcionalitás oltárán, ami viszont minden, csak nem baj.

Nem spórolták le róla a ThinkPad-ek exkluzív vezérlő egységét sem. Ez a billentyűzet közepén helyet kapott kis piros bogyó, a trackball, amivel szintén az egér váltható ki. Ennek elsajátításába bele kell tenni némi időt, ám ha belejön az ember, akkor villámsebesen száguldozhat a kurzorral a képernyőn.

Vélemény – ThinkPad T14 Gen 4

A Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 egy igazi hamisítatlan üzleti laptop, annak minden előnyével és hátrányával. Ha valaki alapvetően játékra, filmezésre keres egy hordozható számítógépet, akkor jobban teszi, ha másfelé keresgél. De ha a produktivitás a fontos, a hatékony munkavégzés vagy tanulás van fókuszban, akkor ez remek választás lehet.

A Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 alapvetően egy munkára, tanulásra szánt eszköz, ami azoknál is beválhat, akik sokat utaznak.

Szóval nem egy mindenkinek, feltétel nélkül ajánlható termék, de ilyen notebook talán manapság már nincs is. A konfigurációtól függően az árban elég nagy szórás lehet. A Forbes-nál járt verzió 680 000 forintba kerül, ami elnézve a teljesítményét, képernyőjét, extráit és a kialakítását, teljesen reális ár.

Folytatása következik

De ezzel itt még nincs vége, hiszen az elkövetkező hónapokban folyamatosan tesztelni fogom, hogy valóban mennyire strapabíró, azaz hogyan tolerálja a hétköznapi élet viszontagságait. A tapasztalatok pedig az ígért módon frissítések formájában jelennek meg majd meg, így kiderülhet, hogy tényleg annyira ellenálló-e, mint ahogy ígérik, és ami a készülék egyik nagy hozzáadott értéke, és ami az árát is megdobja.

 

The post Nem erőmű, nem szuperdizájnos, de produktivitásban bajnok ez az üzleti laptop appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés