:

Itt a jelentés, hogy miből dől a pénz a Microsoftba

Itt a jelentés, hogy miből dől a pénz a Microsoftba

Több üzletágából is jelentősen nagyobb bevételei származnak a Microsoftnak, mint a Windows-eladásokból. A nagy üzlet a felhős szolgáltatásokban van, de a cég 2023-ban mással is hatalmasat hasított.

A Microsoft friss üzleti beszámolójából kiderül, a vállalat bevételeinek nem a Windows értékesítéséből származik a legnagyobb része. Hiába gondolják azt sokan a cég legfontosabb és legjövedelmezőbb termékének. Az operáció rendszernél a játékaik is többet hoznak a kasszába. De a legnagyobb pénz a felhős és az Office üzletágakban van.

2023 utolsó negyedévében összesen 62 milliárd dolláros bevételről és 21.9 milliárd dolláros nettó nyereségről számolt be a Microsoft.

Ez 18, illetve 33 százalékos növekedést jelent éves alapon. A vállalati bevételek majdnem 60 százalékát az Office és a felhős szolgáltatásokból származó pénzek adták. A harmadik helyre pedig a játékok kerültek.

A PCFórum megjegyzi, a tavaly megugró játékbevételek oka, hogy

a cég már saját bevételként, az Xbox-ból származókkal együtt könyveli el az Activision Blizzard-felvásárlásával hozzá került bevételeket is.

Így a gaming részleg eredményei 7,11 milliárd dollárra rúgtak a negyedik negyedévben. Emellett a Windows 5,26 milliárdot hozott.

Az Office-ból 13,47 milliárd, a felhőszolgáltatásokból pedig 23,95 milliárd származott a vizsgált időszakban.

Egyébként a brit Reuters hírügynökség rangsorában a világ legértékesebb vállalata a Microsoft lett januárban 2887,2 milliárd dollárral. A második az Apple 2874,7 milliárd, a harmadik pedig a Saudi Arabian Oil 2120,8 milliárddal.

Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Összejött a Microsoftnak minden idők legnagyobb videojáték üzlete
Üzlet Zsiborás Gergő 2 perc olvasás
A Microsoft leigazolta az AI arcát, meg is látszik az árfolyamán

A Microsoft az elmúlt évben – az Nvidiához és az Amazonhoz hasonlóan – jelentős hangsúlyt fektetett a mesterséges intelligencia fejlesztésére, ez pedig hatalmas fellendülést jelentett a vállalatnak.

The post Itt a jelentés, hogy miből dől a pénz a Microsoftba appeared first on Forbes.hu.